Още в началото на студената вълна, която скова България, лекари

...
Още в началото на студената вълна, която скова България, лекари
Коментари Харесай

Важно за всички: Признат кардиолог обясни начините да разберем дали сме застрашени от инфаркт

Още при започване на студената вълна, която скова България, лекари предизвестиха, че ниските температури са изключително рискови за хората с проблеми със сърцето и кръвното налягане. В изискванията на арктически мраз лечебните заведения регистрираха растеж на сърдечните рецесии и инфарктите – нещо, което се следи всяка зима. Шефът на клиниката по кардиология към УМБАЛ „ Свети Георги ” професор Федя Николов даде няколко доста скъпи съвета за това по какъв начин да разберем дали ни заплашва инфаркт. Пред „ Марица “ той посочи, че те важат освен в студеното време, а през цялата година. Студът работи като конвулсия на кръвоносните съдове и това повишава кръвното налягане. Съчетано със зимната диета, която включва повече мазни и солени храни, рискът се покачва, изясни проф. Николов.

Съветът му е да измерваме кръвното по-често и при повишени стойности да се консултираме със експерт. Студът въздейства отрицателно и на хората с исхемична болест на сърцето, тези, които към този момент са прекарали инфаркт и страдащите от стенокардия.
Професор Федя Николов поучава освен хората от изброените рискови групи, а и всички останали да се снабдят с апарат за премерване на кръвното и постоянно да ревизират стойностите. Консултация с доктор е наложителна, в случай че изпитваме някои от следните признаци: стягане в гръдната област, възприятие на зной и сърцетуптене.
При повишение на артериалното налягане изпитваме главоболие в региона на тила.

Фъстъците могат също доста да оказват помощ
С годините артериите се втвърдяват от струпване на холестерол и други плаки по стените им. А това въобще не е добре, защото лимитира придвижването на кръвта и може да затрудни работата на сърцето, както и да сътвори риск от съществени съдови проблеми. Тук на помощ могат да дойдат вкусните ядки, с цел да предпазят организма ви. Според резултатите от проучването фъстъците понижават присъщото увеличение на триглицеридите след хранене.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР