Още преди няколко дни и аз, и президентът почти предвидихме

...
Още преди няколко дни и аз, и президентът почти предвидихме
Коментари Харесай

Йотова: Липсата на премиера и водещи министри на дебата за военната помощ в НС е абсолютно необяснима

" Още преди няколко дни и аз, и президентът съвсем предвидихме какво ще се случи през днешния ден в пленарна зала - ще бъде признато такова решение, което да удовлетворява партиите в обединението, с цел да не се стига до предварителни избори, с цел да не се стига до политическа рецесия. Ще има и неудовлетворени партии, както е видно. " Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява взетото през днешния ден решение Народно събрание да даде мандат на държавното управление за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

По думите й, сякаш има по-голям консенсус вътре в Народното събрание. Тя обаче изрази подозрение дали българите сме по-обединени по тази тематика след днешната полемика.

" Радва ме мисълта, че от доста години насам Народното събрание проработи по този начин, както би трябвало - с доста разгорещена полемика, с опция за разнообразни гледни точки, само че всеки по-късно решение ще откри причините да отбрани личната си позиция по-скоро от изборна позиция. По-лошото обаче е, че освен през днешния ден в Народно събрание, само че и в последните дни не чух каква е нашата, българска позиция, политическата ни позиция по повод смяната на самия ход на войната, тъй като ние несъмнено сме в един втори стадий ", добави вицепрезидентът.

Тя е безапелационна, че след решението на Съединени американски щати да се изпрати въоръжаване за Украйна за близо 30 милиарда $, след решението на Германия и новото решение на Франция за поддръжка на въоръжаването - това са нови условия, при които българската позиция би трябвало да бъде обновена и е нужна полемика точно по тази тематика.

" Въоръжаването на Украйна в такава степен - страна в сърцето на Европа, е невиждана обстановка след 1945 година ", акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът аргументира тезата си, че днешното решението на Народно събрание не е вест, като напомни, че на връщане от Киев министър председателят Кирил Петков " сподели същите тези тирета, които през днешния ден станаха решение на Народното събрание ". Според нея тревожни са два момента: " Първият е, че сякаш се търсеше спомагателна помощ, като че ли българското държавно управление не е решително до дъно в себе си и не може да удържи своята позиция в Народно събрание, та трябваше особено писмо от президент на непозната страна - освен това във война. И второто, че в един подобен в действителност повратен миг за Народно събрание, за нас като страна, неналичието на министър-председателя, на водещи министри - на защитата, на външните работи през днешния ден, за мен е безусловно необяснима и неоправдана ".

Вицепрезидентът Йотова се спря на новината от късните часове на днешния следобяд, че вицепремиерът Василев е изявил предпочитание за България да не важи ембаргото за съветския нефт, като попита " за какво тогава през днешния ден страната ни не беше упомената дружно със Словакия и Унгария от ръководителя на Европейската комисия, в случай че е правилно заявката на вицепремиера, че още преди няколко дни, преди днешното съвещание на Европейска комисия България е поискала това? "

Същото важи и за доставките на газ. Министър-председателят през днешния ден уточни, че до края на годината ще има газ, и то на естествени цени. Йотова прикани да бъдем реалисти и добави, че на 18 и 19 май Европейска комисия ще показа извънредно значим документ, обвързван с новата енергийна тактика на Европейски Съюз в изискванията на рецесия и война. Тази тактика почива на два стълба - първият е да бъде обезпечен с доставки на газ идващият зимен сезон и се счита по какъв начин да стане този микс на търпими цени. Освен това не е ясно по какъв начин ще се компенсира дефицитът посредством възобновими енергийни източници. " По тези въпроси не можем да приказваме единствено теоретично ", акцентира тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява и състоялата се през днешния ден национална конференция " Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония ".

Тя призна, че напън към страната ни да вдигне ветото за влизане на Северна Македония в Европейски Съюз има и това се дължи на обстоятелството, че не успяхме да сложим баланс сред геополитическите ползи и геополитическите решения на Европейски Съюз и нашата дребна, само че доста скъпа българска истина във връзка с процесите в Република Северна Македония.

Такъв огромен конгрес до момента не е юридически, това беше прието от всички участници в конференцията, сподели още тя.

Що се отнася до изявлението на премиер-министъра Кирил Петков, че е допустимо да преместим ветото си в бъдещето, вицепрезидентът попита докога ще получаваме сигнали извън, че България има две външни политики? " Как смятате, че стоим тогава в очите на нашите европейски сътрудници? "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР