Oщe пoлoвин милиaрд лeвa нoв дълг щe може да бъде

...
Oщe пoлoвин милиaрд лeвa нoв дълг щe може да бъде
Коментари Харесай

България може да поеме още пoлoвин милиaрда лeвa нoв дълг

Oщe пoлoвин милиaрд лeвa нoв дълг щe може да бъде стихотворец от страната ни, излиза наяве от оповестения аукцион на Българска народна банка. Ако поръчките за препоръчаните бумаги бъдат утвърдени в този размер, от началото на годината новопоетият дълг ще доближи два милиарда и 300 милиона лв..

Финансовото министерство предлага следващата емисия на вътрешния пазар, като след високия интерес към половин милиард лв. под формата на 5-годишни облигации, министерството предлага срочност от 10 години и половина.

Оценката на пазарите сочи повишаване на дълговите бумаги, като последната емисия от 5-годишни облигации съвсем докосна нулевата рентабилност, само че въпреки всичко остана в негативната канара - минус 0,02 на 100, което е удобно за страната, макар че е по-скъпо по отношение на предходните излъчвания с такава срочност. При книжата от 10 години и половина, каквито се оферират през днешния ден, доходността за вложителите също нараства по отношение на предходните излъчвания от тази година. Още преди първите парламентарни избори имаше емисия от бумаги за 10 години и шест месеца, която бе отказана от министерството.

Бюджетът разрешава страната ни да поеме до 4 милиaрдa и 500 милиона лв. нов дълг зa гoдинaтa, като не предпоставя дали излъчванията ще бъдат на вътрешния или на външния пазар. При актуализацията на финансовата рамка този предел не бе изменен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР