Още по темата Защитете НАТО от разпадане, призова генералният секретар

...
Още по темата Защитете НАТО от разпадане, призова генералният секретар
Коментари Харесай

Тръмп предупреди съюзниците в НАТО: Трябва да харчите повече за отбрана

Още по тематиката
Защитете НАТО от раздробяване, прикани генералният секретар Столтенберг
от Дневник,19 юни 2018
Трябва да наваксате пропуснатите разноски за защита, прикани зам. генералният секретар на НАТО
от Дневник,6 май 2018 Американският президент Доналд Тръмп е написал остри писма до няколко съдружници в НАТО, измежду които Германия, Белгия, Норвегия и Канада. В тях той ги подлага на критика, че харчат прекомерно малко за личната си защита и ги предизвестява, че Съединени американски щати губят самообладание по отношение на тяхната " некадърност да изпълнят отговорностите по сигурност, поделени сред членките в алианса ".

Тръмп е неудовлетворен, че доста съдружници в НАТО не се придържат към уговорката да харчат 2% от техния Брутният вътрешен продукт за национална защита. Американските президенти от дълго време се оплакват от неналичието на шерване на бремето, само че Тръмп издигна рецензията до напълно ново ниво. Според неотдавна появила се информация администрацията му обмисля огромно евакуиране на американски сили от Германия.

Писмата са следващият фактор, обтягащ връзките сред Тръмп и американските съдружници, написа New York Times. Те са изпратени през юни, единствено десетина дни преди срещата на върха на НАТО идната седмица в Брюксел, която ще бъде деликатно следена като инспекция за уговорката на американския президент към алианса.

Президентът на Съединени американски щати неведнъж е поставял под подозрение значимостта на НАТО и твърди, че членките на алианса се възползват от Вашингтон, което повдига въпроси за американските задължения към организацията.

" Нарастващо неодобрение във Вашингтон "

В писмата Тръмп загатва, че след продължителните му открити рецензии, че съдружниците не вършат задоволително за шерването на отговорността за общата защита, той може би обмисля отговор, в това число да поправя американското военно наличие в разнообразни райони. Президентът на Съединени американски щати написа до немския канцлер Ангела Меркел: " Има възходящо неодобрение във Вашингтон, че някои съдружници не вършат старания, както бе дадено. Съединени американски щати не престават да отделят повече запаси за защитата на Европа, когато стопанската система на континента се оправя добре, а провокациите пред сигурността се множат. Това към този момент не е стабилно за нас. "

В писмото до Меркел американският президент твърди, че Берлин носи виновността за това, че други членки на НАТО не харчат задоволително: " Продължаващото немско незадоволително харчене за защита подкопава сигурността на алианса и валидира държанието на други съдружници, които също не възнамеряват да изпълнят своите задължения за военни разноски, защото те ви имат за модел на подражателство ".

" Вътрешен политически напън "

Тръмп показва, че схваща " вътрешния политически напън ", оказван от критиците на увеличението на военните разноски. Но добавя: " Ще става все по-трудно да обясня на американските жители за какво някои не споделят груповия защитителен ангажимент на НАТО, до момента в който американски бойци не престават да жертват живота си в чужбина или се връщат тежко ранени ".

В Европа писмата са възприемани с известна доза тревога, защото в тях Тръмп загатва за последствия за членките на алианса, каквито предприе в разногласието по отношение на митата с европейските търговски сътрудници. " Тръмп счита, че НАТО е клуб за отбрана, в който Съединени американски щати правят цялата работа, отбранявайки всички тези европейски безделници, които са на отмора. И в този момент той заплашва с последици. Европейците следят по какъв начин Тръмп стартира да извършва риториката си по отношение на търговията по един доста враждебен метод. И към този момент се чудят дали той ще направи същото и във връзка с въпросите по сигурността ", обобщава Дерек Чолет, изпълнителен вицепрезидент по отбраната и защитата към German Marshall Fund.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР