Още по темата: В Световния ден на мързела: Лентяите празнуват,

...
Още по темата: В Световния ден на мързела: Лентяите празнуват,
Коментари Харесай

Д-р Веселин Герев: Който живее по-бавно, ще живее по-дълго

Още по тематиката: В Световния ден на мързела: Лентяите честват, само че единствено в случай че им е кеф

В Световния ден на мързела потърсихме мнението на известния психиатър доктор Веселен Герев.

- Д-р Герев, можем ли да определим мързела като болест?

- Не, никога! Това е положение на духа, което е по-характерно за лятно време. През горещините хората повече мързелуват. Както знаете, в някои от южните страна има по този начин наречената " сиеста " - следобедна отмора. В жегата не ви се върви на никое място, няма и кой да пристигна при вас. Освен че тялото ви се отпуска, върви по-бавно и мисловният ви развой. Затова и в голямата си част хората взимат отпуските си по това време.

- Ползата и вредата от мързелуването?

- Ползата е за всеки човек. Който живее по-бавно, нормално живее по-продължително. Затова в света все по-голяма известност набира по този начин нареченото Движение за муден живот, което е назад на забързаното ни всекидневие. Това е потребно за здравето, защото понижава напрежението. Трябва да въведем и Движение за по-бавно шофиране и по този начин ранените и жертвите по-пътищата ще намалеят доста. Има и щета - това е обездвижването, което може да настъпи вследствие на дребната интензивност?

- Как може да бъде преодолян мързелът?

- С предпочитание, непримиримост и воля. Зависи от положението на дух и тялото на индивида. Някои съумяват да се оправят с него, само че други го преодоляват единствено краткотрайно.

- Човек ражда ли се ленив?

- Не, никога. Мързелът се възпитава с годините.

- Мързелив ли е българинът?

- Като цяло - да. Тук-там има някои изключения. Разбира се, не сме като някои други народи, като испанската да вземем за пример. При испанците мързелът е традиция. Благодарение на това обаче те живеят по-здравословно и дълго. Прекалено динамичният и под напрежение живот основава стрес, подвига кръвното налягане, човек са разболява и умира по-бързо. Затова всеки би трябвало да внимава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР