Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 февруари)

Петр Келнер е определен за покупател на " Нова телевизия " ; Илия Яков е новият цифров креативен шеф в All Channels | Advertising; " Монбат " мина през изцяло ребрандиране; Кампания на безалкохолна крафт бира завоюва тазгодишната " Рекламна академия " и други
20 фев 2018
Кой кой е и какъв брой губи в българските медии

Извън двете огромни малките екрани съвсем всички други български медийни компании са на загуба или доста ниска облага
16 фев 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Защо Келнер купува " Нова "

Сделката за " Нова телевизия ", оценяваща компанията на 185 млн. евро и купена от PPF - чешкият фонд на локалния милиардер Петр Келнер, е единствено една частица от надалеч по-голям ход на вложителя в района, обвързван с придобиването на различен доста по-едър бизнес - интервенциите на норвежкия телеком Telenor в България, Сърбия и Черна гора. Действията на новия вложител демонстрират, че той най-вероятно възнамерява да сплоти медийни и телекомуникационните платформи и услуги в една група с концепция за бъдещата й продажба на по-голям състезател. На чисто българско равнище промяната на притежателя на " Нова " е първата стъпка към предстояща радикална смяна на телевизионния пазар, защото напълно скоро другият огромен народен състезател, bTV, също може да бъде продаден. Така 10 години откакто дружно смениха собствеността си, двете огромни медийни групи още веднъж с разлика от няколко месеца ще имат нови акционери. Техните нови тактики ще се отразят както на рекламния и медийния пазар, където двете малките екрани към момента дефинират посоката, по този начин и на свободата на публицистиката в България.
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Върховен административен съд удостовери санкция на " Монделийз " поради употребена фотография на Григор Димитров

Върховният административен съд (ВАС) удостовери глоба за заблуждаваща реклама от 236 хиляди лева, наложена през март 2015 година от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на " Монделийз България холдинг ".
Повод за изследването са фотосите на тенисистите Григор Димитров и Цветана Пиронкова, оповестени през февруари 2014 година на фейсбук страницата на една от комерсиалните марки на " Монделийз – бисквитите " ВelVita Добро утро! ". Снимките са брандирани с логото на бисквитите, а в текста в профил се съдържа поддръжка към спортистите с " BelVita поздравява... ".

Антимонополната комисия открива, че Димитров и Пиронкова не са рекламни лица на марката, че не е получено тяхното единодушие и даже не са известени за това. Комисия за защита на конкуренцията приема, че фотосите на спортистите имат качеството на рекламни материали, заради което се прави асоциация, че те са рекламни лица на продуктите с марка belVita. Според регулатора по този метод се вкарват в подвеждане потребителите, че тенисистите промотират, предлагат и харесват въпросните бисквити. Комисията установи, че става въпрос за " заблуждаваща реклама във връзка с метода на представянето й ".
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Патриотите оферират оръжие на дребните оператори против огромните малките екрани

Миналата седмица, в последния миг, до който можеха да се дават оферти за промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митев и група народни представители внасят оферти за изменение на признатия на първо четене ЗАПСП. Митев и сътрудниците му оферират в преходните и заключителни разпореждания да бъде основан нов параграф, с който се трансформира Законът за радиото и малкия екран (ЗРТ), тъй че да се контролира моделът на договаряне сред малките екрани и платформени оператори.

Текстът планува нов член, съгласно който даването против възнаграждение на права за разпространяване на радио- и телевизионни стратегии на територията на България се прави при изискванията на свободно договаряне " на обективна, рационална и недискриминационна цена ", написа в плана. Според него даването на права за разпространяване против възнаграждение на обособена радио- и телевизионна стратегия не може да бъде обвързано със наложително закупуване на права за разпространяване на друга радио- или телевизионна стратегия, в това число в пакет, или с обезпечаване на наложителен брой крайни консуматори. Вносителят на законопроекта предлага и регистриране на нова алинея, която планува санкция от 10 до 50 хиляди лева за лица, които дават против възнаграждение права за разпространяване на радио- и телевизионни стратегии в нарушаване на изложените нагоре условия. Предвидено е при наново нарушаване санкцията да бъде в двоен размер.
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Българска национална телевизия търси нови излъчвания, продуценти, кореспонденти и водещи

Българската национална телевизия (БНТ) разгласи няколко състезанието, очертаващи упоритостите за смяна на новото й управление - и съществено търсене на нови фрагменти в екипа от публицисти и продуценти в дирекция " Информация ", написа " Дневник ".

Първият е отворен към външни продуценти и е за няколко развлекателни излъчвания: здравно, " фамилно ", спортно, профилирано предаване за българско и задгранично кино и " начин на живот ", което ще се занимава с архитектура, дизайн и мода. Търсят се " истински авторски хрумвания за излъчвания, ориентирани към необятна публика ", написа в обявата на уеб страницата на малкия екран. Оттам показват, че имат условие най-малко 12% от програмното време да демонстрира европейски творби, основани от самостоятелни продуценти.

Вторият конкурс е за щатни чиновници на малкия екран - водещи, кореспонденти и продуценти. Търсят се хора с най-малко 2 година опит в медии, включващ репортажи, живи включвания и реакция при изключителни вести, и с знания за новинарския и политическия пейзаж. Те ще работят в нюзрума на Българска национална телевизия и ще се включват в други излъчвания.

NEXT-DC създаде онлайн визуализациите на Gemcorp.

Българската самостоятелна организация NEXT-DC създаде новата онлайн тактика на учредения в Лондон от Атанас Бостанджиев (бивш шеф във VTB Cаpital) капиталов фонд Gemcorp. Целта на организацията е образното показване на фонда да отразява полезностите му по съвременен и грациозен метод. Така за насочна точна в новия уебсайт на Gemcorp. от NEXT-DC избират изображения, снимани от високо и представящи необятния пейзаж. Затова и тактиката е създадена под мотото The art of seeing the bigger picture (Изкуството да виждаш по-голямата картина - бел. ред.), за да " нарежда услугите на компанията като изкуство в света на световните финанси ". От организацията пишат още, че изображенията са въодушевени от архитектурата на изложба в Лондон и са напълно снимани в английската столица.

Unique Estates бяха отличени за маркетинг достижения на Global Real Estate Conference

Агенцията Unique Estates завоюва четири награди за маркетинг на първокласни парцели на годишната интернационална конференция Global Real Estate Conference, която се организира предходната седмица в Лас Вегас. Събитието се провежда измежду сътрудници на мрежата за недвижими парцели Luxury Portfolio от над 24 страни. Българската Unique Estates беше отличена с награди в категории за компании с под 100 чиновници, измежду които първо място за " Специализиран маркетинг ", второ място за " Разгръщане на бранд " и трето място в категориите " Интерактивни медии " и " Материали за клиенти ", връчени за креативната работа при изработването на съпътстващи промоционални материали и потребление на онлайн медии при другарство с клиенти и сътрудници.

Дигитален бизнес

Фейсбук опростява метриките си за премерване на резултатите от акциите

Фотограф: Dado Ruvic
Интернет колосът Фейсбук се пробва да опрости метриките за премерване на резултатите от рекламните акции в платформата, откакто редица рекламодатели се оплакаха от неразбираеми индикатори и данни. В четвъртък компанията разгласи проектите за ясно показване на някои индикатори, откакто удостовери, че е зародило комплициране при някои рекламодатели за това кои метрики са планирани и кои са действителни данни. Затова измежду решенията ще бъде прогнозните индикатори да бъдат категорично посочени като такива в системата за ръководство на реклами на Фейсбук Ad Manager. Други метрики, които към момента са в развой на разработка, ще бъдат също обозначени като такива, с цел да е ясно на рекламодателите, че те са нови или се тестват и биха могли да се трансформират във времето. В допълнение от Фейсбук оповестиха също проектите си да отстранен общо 20 индикатора, или към 10% от целия им брой, които не са били употребявани постоянно или не са считани за потребни от рекламодателите. Най-голямата обществена мрежа стартира да обръща съществено внимание на индикаторите за успеваемостта на акциите, откакто предходната година неколкократно призна за неверни резултати при измерването на резултатите от рекламите. Малко по-късно Фейсбук разгласи и че трета самостоятелна страна ще одитира метриките на платформата.
Повече тук.

Предизвикателствата пред цифровите медии в Съединени американски щати

Американските цифрови медии са в сложен интервал и са изправени пред съществени проблеми, измежду които са неизпълнените прогнози за доходи и несигурната рекламна среда.

Vice Media, една от огромните американски цифрови компании, ориентирана към младата публика, не съумя да осъществя финансовите си цели за 2017 година, като записва доходи със 100 млн. $ по-малко от предстоящите. Американската онлайн медия BuzzFeed също не съумя да реализира задачите си, а Маshable – една от най-иновативните развлекателни медии, беше продадена на извънредно ниска цена.

Предизвикателството, пред което са изправени тези компании и други цифрови играчи, е по какъв начин да разнообразят наличието си и да просперират в миг, в който обичайните медии са изправени пред опасност в лицето на стрийминг услугите, предлагани от Netflix и Amazon Prime.

Несигурният рекламен пазар покачва терзанията на медийните компании главно поради наложения дуопол на Гугъл и Фейсбук, които държат 63% от цялата цифрова реклама в Съединени американски щати. Влияние ще окажат и генералните промени в наличието, които Фейсбук направи по-рано тази година – новините от медии и бизнес организации ще останат на назад във времето за сметка на изявления от семейство и другари.
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Фейсбук ще ревизира с пощенски картички кой желае да купува изборна реклама в Съединени американски щати

Фейсбук ще стартира да употребява картички, изпратени по пощата на Съединени американски щати, с цел да ревизира самоличността и местоположението на лицата, които желаят да купят реклама на уеб страницата й, обвързвана с американски избори, заяви представител на компанията, написа " Дневник ".

Използването на пощенски картички, съдържащи характерен код, ще се изисква за рекламите, споменаващи съответен претендент за федерален пост. Изискването обаче няма да важи за политически реклами, отдадени на тематики. " Ако пуснете реклама, споменаваща претендент, ние ще ви изпратим пощенска картичка и вие ще би трябвало да употребявате този код, с цел да докажете, че се намирате в Съединени американски щати ", изясни по време на цифрова конференция Кейти Харбат, шеф на политическите стратегии във Фейсбук.
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Медиен бизнес

Vox Media понижи видео наличието си, което докара до редуциране на 5% от чиновниците й

Американската онлайн медия Vox Media разгласи, че се постанова да редуцира 50 чиновници, или към 5% от целия си екип. Мярката ще засегне екипите, отговарящи за видеата в обществените мрежи най-вече от уеб страниците Racked, Curbed и SB Nation, написа The Wall Street Journal. Главният изпълнителен шеф на Vox Media, Джим Банков, обоснова решението си, изтъквайки, че основаването и разпространяването на видеа към този момент не са задоволително доходоносна инвестиция. " Изграждането на компания изисква от нас да вършим премислени опасности. Аз нося отговорност за неуспехите " - написа той в известие към уволнените чиновници. Компанията, която стартира нови начинания, в това число подкаст мрежа и видео стрийминг услуги от рода на Netflix, е нараснала двойно броя на чиновниците си за последните две години. За разлика от някои свои съперници на пазара Vox Media реализира задачата си за регистрирани доходи през 2017 година в размер на 160 млн. $. Същевремнно обаче рентабилността на компанията е към момента нестабилна с регистрирани оперативни разноски от 162 млн. $.

Това не е първият случай от последните месеци, в който онлайн медия редуцира част от чиновниците си, като измежду главните посочени аргументи за това са измененията, които Фейсбук разгласи през януари за понижаване на изявленията от издатели и бизнеси. За да се оправят със загубите, издатели като BuzzFeed и CNN Digital също се наложи да извършат съкращения.
Повече тук.

Рекламен бизнес

KFC стана FCK в реклама, поднасяща опрощение към почитателите

Веригата за бързо хранене KFC, която беше принудена да затвори множеството си заведения за хранене във Англия заради проблем с доставката на пилешко месо, откри метод да се оправи с спешната обстановка, поднасяйки опрощение на почитателите си на страниците на изданията The Sun и Metro. Рекламата, дело на организацията Mother London, пренарежда буквите на логото до приемането на многозначителното FCK - анаграма отразяваща възприятията на клиентите и ръководителите към дефицита на пиле. Извинението продължава с малко пояснение за това, че схващат какъв брой разочароващо е да няма пиле в заведенията за хранене, само че убеждават клиентите, че вършат всичко допустимо бързо да разрешат казуса. Комуникационното обръщение провокира най-вече позитивни реакции измежду потребителите в обществените мрежи. Андрю Блок, създател и изпълнителен шеф на компанията Frank PR, разгласи извинението за " мастър клас в PR спешния мениджмънт ", а други маркетолози също не пропуснаха да го похвалят, написа изданието Adweek. KFC apologises with a full page ad in today`s Metro. A masterclass in PR crisis management.#KFCCrisis pic.twitter.com/ZF4SfAuHl5
— Andrew Bloch (@AndrewBloch) 23 février 2018

Публикация на Кайли Дженър в Twitter провокира загуби на стойност 1.3 милиарда $ за Snap

Само няколко фрази са задоволителни да причинят проблеми на всеки бранд през днешния ден, стига да са казани от подобаващия водач на мнение. Това удостовери и от обявата в Twitter на Кайли Дженър, известна от присъединяване си в американското реалити шоу Keeping Up with the Kardashians.

" Така... има ли различен, който към този момент не отваря Snapchat? Или единствено аз... Уф. Толкова тъжно ", гласи изказването на Дженър. То от своя страна провокира спад от 7.2% на акциите на компанията Snap, притежател на обществената платформа Snapchat, равняващо се на 1.3 милиарда $ отлив от финансовата й оценка. Негодуванието на риалити звездата беше споделено от близо 25-милионната й публика в Twitter. Причина за него е смяната в дизайна на мрежата от ноември предходната година. Анализаторите от Wall Street също регистрираха наклонност за намаляваща потребителска ангажираност след измененията в платформата. Анализаторът на Citigroup Марк Мей предложи продажбата на акции от компанията през предходната седмица, защото чака всеобщо отрицателните мнения по отношение на новия дизайн на мобилното приложение да се отразят зле на финансовото й положение. В същото време Евън Шпигел, основен изпълнителен шеф на американската компания Snap, може да стане един от най-добре платените изпълнителни шефове в Съединени американски щати.sooo does anyone else not open Snapchat anymore? Or is it just me... ugh this is so sad.
— Kylie Jenner (@KylieJenner) 21 février 2018

Потребителите избраха името на новия модел SUV на SEAT

След гласоподаване потребителите избраха името Tarraco за новия модел SUV на SEAT. Това е остарялото име на града Терагона в Североизточна Испания, а измежду останалите благоприятни условия бяха Avila, Aranda и Alboran
Автомобилният производител SEAT организира акцията #SEATseekingName за избор на име на новия модел, като измежду условията беше изборът да се сведе сред четири имена на местности в Испания. SEAT има традиция огромна част от моделите на компанията да бъдат кръщавани на градове в Испания, като първият е бил Ronda през 1982 година, а от този момент има още 12 модела - Ibiza, Malaga, Marbella, Toledo и други В самодейността за име на новия SUV са взели участие над 146 хиляди консуматори от 134 страни, а Tarraco е получило общо близо 51 хиляди индивида, или 35.5% от гласовете.



Холандската Suitsupply стартира провокативен рекламен клип

Холандската компания за мъжки костюми Suitsupply си навлече рецензии в обществените мрежи поради провокативна рекламна акция с хомосексуални двойки мъже.

При представянето на новата си сбирка костюми Suitsupply стартира и рекламната си акция в интернет и в магазините си. Много от видеата и фотосите в нея демонстрират мъже, които се държат за ръка или се допират, както и двама, които се целуват. Рекламите са публикувани в 91 магазина на Suitsupply в 22 страни по света, както и в профилите й в обществените мрежи.

Много хора оцениха решението на компанията да насочи вниманието към еднополовите двойки. Не всички обаче бяха на същото мнение. Фирмата получи многочислени сериозни мнения в обществените мрежи. Според холандско издание Suitsupply е изгубила повече от 10 хиляди почитатели в профила си в Instagram след публикуването на рекламите.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Свободни позиции:

Havas Group Bulgaria разгласи вакантна позиция за графичен дизайнер.

PR организацията SiteMedia Consultancy разгласи свободна стажантка позиция.

PR организацията Paragraph42 разгласи вакантни позиции за Account manager и Account assistant.

По бюлетина работи и Елена Малинова.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР