Още по темата Под монопола на Facebook и Google Инвестициите

...
Още по темата Под монопола на Facebook и Google Инвестициите
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Под монопола на Фейсбук и Гугъл

Инвестициите в интернет реклама в България са нарастнали с 16% през 2017 година съгласно " IAB България "
4 май 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (1 май)

Агенцията " DDB София " е с ново име; Пазарът на интернет реклама за пръв път надмина 100 млн. лева.; Станя Георгиева е новият маркетинг управител на foodpanda и други
1 май 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

За първи пък журито на ФАРА е разграничено в три комисии

През последните години най-големият рекламен фестивал за оценяване на креативен решения ФАРА, проведен от Българската асоциация на информационните организации (БАКА), създаваше полемики в промишлеността поради образуването на журито и обективността му. Тази година за първи път беше оповестена смяна в модела и журито е разграничено в три комисии съгласно професионалната специализация на членовете му. Всяка от комисиите " Аудио-визуални форми и копирайтинг ", " Художествено оформление и дизайн " и " Дигитални форми и изобретателно потребление на медиа " е формирана от седем участници, като съгласно асоциацията този метод ще зададе по-точни критерии за оценка от страна на журиращите и ще увеличи тяхната точност. Категориите " Дигитална акция " и " Интегрирана акция ", които носят най- доста точки в класирането, ще бъдат оценени от трите групи дружно. Увеличава се и общият брой на журито за в процедурата да вземат участие повече организации с друг профил.

В състава на журито на ФАРА 2018 година влизат:

" Аудио-визуални форми и копирайтинг ": Васил Петраков, креативен шеф, guts&brainsDDB; Георги Цеков, креативен шеф, Garlic Sofia; Константин Трендафилов, креативен шеф, Publicis One; Марин Костов – Мъро, креативен шеф, All Channels Group; Мария Милушева, креативен шеф, Noble Graphics; Мартин Димитров, креативен шеф, Nitram; Тошка Иванова, креативен шеф, reforma.

" Художествено оформление и дизайн " : Андрей Андреев – Вини, креативен шеф, New Moment New Ideas Company; Илиан Илиев, креативен шеф, Ogilvy Group Bulgaria; Кирил Стоянов, креативен шеф, Graffiti BBDO; Надежда Трифонова, креативен шеф, NRG Brands; Павлина Бонева, креативен шеф, The Smarts; Петя Савова, креативен шеф, Saatchi&Saatchi София; Радостин Христов, асоцииран креативен шеф, MullenLowe Swing.

" Дигитални форми и изобретателно потребление на медиа " : Александър Гагов, заместник-управител, MediaS Com; Боряна Несторова, ръководещ шеф, Media Direction OMD; Ивелина Гичева - Николова, креативен шеф, Tribal Worldwide София; Момчил Захариев, креативен шеф, NEXT-DC; Петър Вълчев, креативен шеф, Knoway; Радослав Неделчев, основен действен шеф, Dentsu Aegis Network; Цанка Крушева, креативен шеф, McCann Erickson Sofia.

IKEA стартира нов рекламен клип

Новата продукция на IKEA показва балкона като място за случки и страсти, където може да прекарваш добре както с половинката си, по този начин и самичък, демонстрира първият клип от поредицата. Идеята за акцията е въодушевена от самодейността на компанията " Балконтурист ", която преобрази редица градски балкони в места за приятни летни срещи. Клиповете са режисирани от Иван Москов, а концепцията е на рекламната организация The Smarts, с която IKEA работи от началото на годината. От организацията прецизират за " Капитал ", че всеки епизод от акцията ще бъде сниман на друга локация и ще показва занимателна история с непредвиден край, а главното обръщение на плана е, че продуктите на IKEA са подобаващи за всяка обстановка и миг.

Видео

Започна кандидатстването за състезанието " Сайт на годината "

Български компании и основатели на уеб сайтове могат да аплайват в конкуренцията " Сайт на годината ", проведена от " Фондация за интензивно развиване на уеб ", която цели да отличи най-хубавите онлайн планове в разнообразни области. Желаещите да се включат би трябвало да подадат поръчките си на уеб страницата на състезанието най-късно до 4 септември. Те могат да аплайват в общо 10 категории, а таксата за присъединяване е 95 лева Това са " Фирмен уебсайт ", " Личен уебсайт ", " Сайт на институция ", " Сайт на събитие ", " Електронен магазин ", " Медиен уебсайт ", " Блог ", " Продуктов уебсайт ", " Сайт за услуги " и " Мобилно приложение ". Всички подадени уеб разработки ще се правят оценка от жури, формирано от над 40 специалисти по програмиране, уеб дизайн или цифров маркетинг, което с изключение на награди в съответните категории ще връчи и специфични оценки за принос в развиването на българската уеб среда. Официалната гала по награждаването ще се организира при започване на октомври.

Рекорден брой поръчки са подадени в състезанието " PR Приз 2018 "

Общо 83 плана на 66 организации ще се състезават за оценки в тазгодишния конкурс на Българското сдружение за връзки с обществеността (БДВО) " PR приз 2018 ". Сред участниците има общо 16 информационни организации и 50 компании, неправителствени организации и институции, а най-вече планове ще се състезават в категория " Кампания за стабилно развитие/ корпоративна обществена отговорност ". Промяна има и в оценяващото жури, част от което за първи път ще бъдат задгранични експерти от информационната сфера, а всяка от 16-те категории ще се прави оценка от разнообразни членове на журито съгласно специализацията им. Общо 19 индивида ще правят оценка поръчките в два стадия. В първия ще слагат писмена оценка на показаните материали, а в интервала 11-13 май претендентите ще имат обществена отбрана. Церемонията по награждаването ще се организира на 22 май.

Дигитален бизнес

Фейсбук прави пряк съперник на платформата за запознанства Tinder

Все още не е ясно по кое време ще бъде пусната новата платформа, като всеки консуматор на Фейсбук ще може да направи обособен профил в нея. Този акаунт няма да се появява в новинарския поток на потребителя и няма да е забележим за приятелите му в обществената мрежа, а ще е наличен единствено до други, употребяващи същата услуга за запознанства. Фейсбук ще " събира " хора с близки ползи въз основата на цялата си налична информация, а диалозите сред тях ще стават през независимо чат приложение, което е без значение от Messenger. Също по този начин Зукърбърг посочи, че събраната информация от тази платформа няма да се употребява за таргетирани реклами.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Twitter възнамерява да разшири опциите за видеореклама в платформата

Социалната мрежа обмисля да разреши на издателите сами да продават pre-roll реклами (лансирани при започване на обещано видео – бел. ред.) в оповестените от тях видеа, написа Wall Street Journal. Разработването на тази опция е още в развой, защото сега видеорекламите се продават през платформата на Twitter Amplify. Давайки по-голям надзор на издателите, това би могло да им помогне да усилят приходите си от реклама, както и да оферират по-големите рекламни пакети на фирмите. По този метод те ще могат и да управляват и рекламното наличие, което се демонстрира в оповестените от тях видеа.
Повече тук

Гугъл ще продава реклама в телевизионната си услуга YouTube TV

С цел да разполага със несъмнено качествено наличие през март Гугъл стартира онлайн стрийминг платформата си YouTube TV, която излъчва голям брой известни американски канали като CBS, NBC, USA Network, CW и SyFy и други Сега интернет колосът ще продава и реклама в YouTube TV, увеличавайки опциите и давайки сигурност на рекламодателите, че ще могат да нареждат рекламите си в качествено наличие, написа Wall Street Journal. Миналата година доста огромни компании отдръпнаха рекламите си от видеоплатформата YouTube, защото откриха, че се появяват в екстремистки видеа.
Повече тук

Медиен бизнес

Съдържанието на Bloomberg става платено

Информационната организация вкара свободен достъп до 10 публикации на месец на Bloomberg.com и приложенията за мобилен телефон и таблет. Онлайн малкия екран на компанията ще може да се гледа 30 минути гратис на всеки 24 часа. В изказване до читателите си от Bloomberg означават, че една от аргументите за прехода е, че нито един снабдител на вести не може да обезпечава огромна част от облагата си от реклама без значение какъв брой огромна е аудиторията му. Платеният достъп ще коства 34.99 $ на месец за цифровото наличие и същата сума за цялостен достъп (в момента цената за абонамент за идващите шест месеца е 9.99 долара).

Европарламентът ще изиска притежателите на медии да не вземат участие в публични поръчки

В отчет за свободата на медиите в Европейския съюз Европейският парламент предлага да се забрани или най-малко да стане изцяло транспарантно присъединяване в публични поръчки на сдружения, чийто краен притежател има медийно сдружение. Предлага се също страните в Европейски Съюз да се задължат да оповестяват за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните сдружения, както и да се прави непрекъснато наблюдаване на всяко бюджетно финансиране, отпускано на притежатели на медии, написа " Дневник ". Осъдените или приетите за отговорни в осъществяване на каквото и да било закононарушение не следва да бъдат притежатели на медии, се добавя в отчета. Европарламентът приканва страните да одобряват и приложат правила за собствеността на медиите, тъй че да се избегне концентриране на благосъстоятелност, непряката благосъстоятелност и собствеността, обхващаща разнообразни медии, както и да се обезпечат прозрачността, оповестението и лесният достъп за жителите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и ръководството им. Подчертава се нуждата от ограничавания за публичните чиновници да бъдат притежатели на медии.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Ford оказва помощ на слепи хора да усетят пейзажите

Често хората с нарушено зрение мечтаят да могат да видят красиви гледки, които ги заобикалят, и да ги споделят с най-близките си хора. За новата си рекламна акция за Италия американският авто производител желае да им помогне да усетят пейзажите, пътувайки с кола на Ford. За задачата компанията създава устройство, което прави фотография в определен миг от пътуването и я проектира на прозореца на автомобила в специфичен формат. Докосвайки стъклото, слепият човек може да усети вибрациите на контурите на пейзажа от фотографията, които са разнообразни според от наситеността на цветовете. В композиция е създаден и гласов помощник, който слага картината в подтекст и изяснява в детайли какво има на нея. Иновативната акция на име " Усети гледката " е създадена от италианската рекламна организация GTB Rome.
Повече за рекламния клип може да видите тук

Свободни позиции:

" Български хелзински комитет " разгласи вакантна позиция за експерт " Кампании и връзки ".

Matrix IT Global and Services Bulgaria разгласи вакантна позиция за Social media specialist.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР