Още по темата Олигарси предлагат държавата да им плати, за

...
Още по темата Олигарси предлагат държавата да им плати, за
Коментари Харесай

Русия ще пълни дефицита в бюджета с фонда за гарантиране на пенсиите

Още по тематиката
Олигарси оферират страната да им заплати, с цел да си върнат валутата в Русия
от Дневник,5 дек 2017
Русия е заявила в Организация на обединените нации по-малко от половината от военните си разноски, сочи разбор
от Дневник,1 сеп 2017 " Сега задачата пред финансовото министерство и бюджета е да стартира потреблението на средствата от ФНБ при волатилност в цените на петрола или други отрицателни за бюджета събития. "
Наталия Орлова, основен икономист на " Алфа-банк " От началото на 2018 година Русия ликвидира фонда за битка с недостига в бюджета, като официално сплоти останалите там средства с Фонда за национално богатство (ФНБ). Това не е изненадващо, защото съответната законодателна смяна беше утвърдена през лятото на 2017 година Но ходът на управляващите показва, че ориста на бъдещите генерации на Русия е по-малко значима от запълването на държавната хазна през днешния ден.

При основаването му през 2008 година беше несъмнено, че ФНБ по принцип ще финансира недостига на Пенсионния фонд, т.е. устойчивото пенсионно обезпечаване на съветските жители и съфинансирането на доброволните пенсионни осигуровки. За миналите близо 10 години нито един път средствата му не са употребявани за сходно запълване на дефицита на Пенсионния фонд, до момента в който през последните 3 години страната прибираше за задачите на бюджета годишното струпване на пенсионните вноски.

Съгласно поправките на Бюджетния кодекс на Руската федерация, в този момент ФНБ поема функционалностите на Резервния фонд и ще се изразходва за покриване на дефицита в приходите в държавния бюджет. Според финансовия министър Антон Силуанов сливането на двата фонда " ще ни обезпечи повече маневреност в потреблението на средствата ".

Колко пари останаха

Законът дефинира до края на януари 2018 година всички средства от Резервния фонд да бъдат трансферирани във ФНБ. Но броени дни преди Нова година министър Силуанов сподели, че към края на 2017 година фондът за гарантиране на пенсиите ще бъде привършен.

РБК цитира известие на министерството, съгласно което към 1 декември в Резервния фонд е имало 994.64 милиарда рубли ($17.05 млрд.). Значителна част от тях са били разпределени по валутни сметки - $7.62 милиарда, €6.71 милиарда и £1.10 милиарда Само преди година средствата бяха 2 трлн. рубли, а в пика през януари 2015 година - съвсем 5 трлн. рубли.

Резервният фонд и ФНБ бяха основани на основата на Стабилизационния фонд от 2004 година, в който влизаха част от приходите от нефт и газ. Според Яков Миркин от Института за международна стопанска система и интернационалните връзки към Руската академия на науката, разделянето на Стабилизационния фонд е имало за цел " да изтече от настоящия оборот непотребните средства и да ги запази (във ФНБ) за бъдещите генерации ". Сега тази цел е изоставена, добавя той пред Лента.ру. " ФНБ губи целевото си предопределение като фонд на бъдещите генерации. На първо място идва потреблението му като запас за " черни дни " и като торба с пари за разнообразни целеви стратегии. "

Наталия Орлова, основен икономист на " Алфа-банк ", също споделя, че задачата на ФНБ е била насъбраните в него средства да се употребяват за структурни промени. " Но към този момент нямаме подобен сюжет. Сега задачата пред финансовото министерство и бюджета е да стартира потреблението на средствата от ФНБ при волатилност в цените на петрола или други отрицателни за бюджета събития. "

Към 1 декември във ФНБ имаше 3.9 трлн. рубли ($67.860 млрд.), което за година е понижаване със 700 млн. рубли. По-нови данни няма, само че финансовото министерство предвиждаше, че към началото на 2018 година средствата във фонда ще са още по-малко - 3.7 трлн. рубли. Освен това свободните средства на ФНБ са към 2.3 трлн. рубли ($40 млрд.), а останалото е вложено в активи и инфраструктурни планове.

Как ще се употребява ФНБ

Очакванията на управляващите са бюджетът за 2018 година да е с недостиг от 1.271 трлн. рубли (малко над $22 млрд.) и ФНБ да погаси забележителна част от тях - 1.114 трлн рубли (почти $19.5 млрд.) В същото време е планувано фондът да се попълни със 717 милиарда рубли ($12.5 млрд.).

Само тъй като част от разноските на ведомствата трябваше да се трансферират от 2017 година в 2018 година, дефицитът евентуално ще се окаже по-голям от планувания. С недостиг ще бъдат и бюджетите за 2018 година и 2019 година (с 819 и 870 милиарда рубли, съответно) и в държавното управление се надяват " съвсем да не се постанова " да се употребяват средства от ФНБ.

Сметната палата на Русия оцени през лятото на 2017 година, че плануваните промени в Бюджетния закон " ще лишат ФНБ от източници за образуване... и в последна сметка до изчерпването му ", само че това беше подценено от държавното управление и депутатите.

За да не бъде опразнен фондът, работи принцип, че в случай че общият му размер надвиши 5% от Брутният вътрешен продукт, то ще се употребяват единствено свръхдоходите от нефт и газ. Ако остане под този предел, разноските няма да надвишават 1% от Брутният вътрешен продукт. За бюджета за новата година базовата цена на петрола е $40 за барел от сорта Urals по цени от 2017 година Финансовият министър Силуанов обясняваше, че при междинна цена за 2018 година от $54-$55 за барел спомагателните доходи от нефт и газ ще са в границите на 2 трлн. рубли (около $35 млрд.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР