Още по темата Министър Петкова внесе предложение в правителството... Правителството

...
Още по темата Министър Петкова внесе предложение в правителството... Правителството
Коментари Харесай

Кабинетът предлага на НС да се рестартира проектът за АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип

Още по тематиката Министър Петкова внесе предложение в държавното управление...

Правителството утвърди отчет на министъра на енергетиката, в който са прегледани съответни оферти, свързани с опциите за реализация на активите по плана за създаване на АЕЦ „ Белене “, включително и обособяване на активите и пасивите за плана в настрана юридическо лице, заяви държавната осведомителна работа.

Изготвянето на отчета беше предоставено на министъра с решение на Народното събрание от март 2018 година. В тази връзка работна група в Министерството на енергетиката, в която са включени специалисти от „ Български енергиен холдинг “ ЕАД, „ Национална електрическа компания “ ЕАД, „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД, АЕЦ „ Козлодуй “, Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “, изготви обстоен разбор. В него са прегледани вероятните разновидности за оползотворяване на наличното съоръжение по плана, с произлизащите от тях позитиви и негативи. Анализираните благоприятни условия са: да не се подхващат никакви действия; продажба на оборудването на трето лице; потребление на оборудването за 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “, реализация на плана от БЕХ/НЕК, по модела на АЕЦ „ Пакш 2 “ или посредством избор на стратегически вложител.

Във импортирания на днешното държавно съвещание отчет от министъра на енергетиката като най-подходящ вид за рационално потребление на наличното съоръжение за АЕЦ „ Белене “ е аргументиран този за обновяване на дейностите по търсене на благоприятни условия за създаване на АЕЦ „ Белене “, взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция. Този вид би разрешил на българската страна да възвърне осъществените през годините разноски по плана, както и да се подсигурява в дълготраен проект енергийната сигурност на страната.

Приетият от Министерския съвет отчет следва да бъде импортиран в Народното събрание до 17 май 2018 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР