Още от XVII век кафето е сред най-популярните напитки по

...
Още от XVII век кафето е сред най-популярните напитки по
Коментари Харесай

Унищожителната вреда от прекаляването с кофеинови напитки

Още от XVII век кафето е измежду най-популярните питиета по целия свят. И по света, и у нас кофеиновото произведение е на респект с причина – феновете му се кълнат в характерния горчив усет и в тонизиращите му свойства.

И до момента в който през годините е потвърдено, че несъмнено количество кофеин сигурно има позитиви върху здравето ни, да вземем за пример – защищава ни от някои типове рак, от деменция и изхвърля отрови от тялото ни, то под въпрос остава дали потреблението му в несъразмерни количества е потребна.

Истината е, че потреблението на ободряващата напитка в рационални количества не крие вреди. Факт е обаче, че доста от нас не се придържат към една или две чаши на ден, а пият кафе безусловно с литри. Препоръките – не повече от 4 чаши кафе на ден, което съдържа към 300 мг кофеин.

Можем обаче елементарно да прекалим – когато първото ни кафе заран е двойно, денем консумираме газирани питиета, съдържащи кофеин, черен чай, шоколад и даже някои медикаменти.

Какви обаче могат да са страничните резултати от прекаляването с кофеиновите питиета – всеки фен на кафето е прекалявал с него най-малко един път. Какво усещаме – безпокойствие, учестен пулс, вътрешно напрежение.

 кофеинова напитка - кафе

Има обаче и по-сериозни резултати. Понякога свръхдозите могат да доведат до бодърствуване и мускулни тремори. Друг прочут факт е, че кофеинът покачва кръвното налягане. И до момента в който този резултат не е фрапиращ при здравите, хората със сърдечно-съдови болести и хипертония могат да имат съществени негативи от този резултат. В композиция с ускореното сърцетуптене, резултатите за хроничноболните могат да бъдат съществени, от време на време даже – съдбовни. Съществен е рискът от аритмии.

Друг непряк резултат от кофеинът може да бъде главоболие. То от своя страна може да се дължи и на дехидратирането, което е обикновено при банкет на кофеинови питиета. Правило, което не трябва да забравяте – за всяка чаша кафе наложително би трябвало да консумирате спомагателни 500 мл вода за деня.

Някои изследвания сочат, че кофеинът крие риск и за плода при бременни дами. Увеличава се риска от импровизиран аборт, по тази причина на бъдещите майки нормално се предлага да се премине на безкофеинова опция.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР