Още от Chronicle Музикални хроники: Как един разговор в леглото

...
Още от Chronicle Музикални хроники: Как един разговор в леглото
Коментари Харесай

Музикални хроники: Коледни песни в метъла? Не просто съществуват, но и са култови класики

Още от Chronicle

Музикални летописи: Как един диалог в леглото стигна до „ Армагедон “ и създаде шлагер №1 на Aerosmith Музикални летописи: Тормозен и унижаван, китаристът на Metallica откри разтуха в хорърите, комиксите и музиката Върлува ли коледният дух измежду метъл фанатиците и какви песни ги вкарват в коледно въодушевление?

Но в действителност метълът си има свои лични коледни песни, защото доста от мегазвездите в жанра са правили опити да основат личен празничен шлагер. От Twister Sister, през Роб Халфорд, Тони Айоми, Type O Negative и даже Кристофър Лий – тези идоли са ни посочили, че коледните метъл песни освен съществуват, само че някои от тях са станали обичани на почитателите.

Други попадат в категория „ толкоз неприятни, че чак хубави “ и това също е скъпо по собствен си метод, само че за жал, никоя не се е трансформирала в същински огромен шлагер. 

Не че няма сполучливи коледни мелодии в твърдите стилове, в действителност още през 70-те хард рок обединения като Slade и Wizzard улавят коледните настройки, надлежно със синглите Merry Xmas Everybody и I Wish It Could Be Christmas Every Day.

През 80-те, когато метълът се разраства неимоверно доста, музикантите в жанра нормално възприемат един от двата метода: или употребяват антимейнстрийм настройките в тежката музика, с цел да осмиват празничния дух, или пробват да продължат традицията на откровено положителни коледни класики с хард звучене.

Venom са образец за първия метод с тяхната траш метъл „ тресня “ Black Xmas, както и Spinal Tap с комично мрачната и злокобна Christmas With The Devil. Това са солидни песни, които обаче не са измежду шлагерите на тези групи, а по-скоро измежду приятните отклонения в каталозите им. Вторият метод е показан да вземем за пример от No Presents For Christmas на датския хеви метъл вокалист King Diamond и това в действителност е неговият най-първи сингъл в независимата му кариера. 

90-те години идват с нови метъл песни за празниците, въпреки че те си остават просто странни изключения в творчеството на съответните групи. F*ck Christmas на Tankard пък е ядосан изблик против всевъзможни първи проблясъци на приповдигнато коледно въодушевление.

Към края на 90-те Trans-Siberian Orchestra се възползва от повишената известност на албумите с кавъри на коледни песни. Бандата пуска първите си две рок опери, Christmas Eve And Other Stories и The Christmas Attic, които не избухват незабавно след излизането си, само че последователно реализират страхотни комерсиални триумфи и доближават платинен статут.

Стига се до взрив на коледните кавъри в тежката музика и Twisted Sister приключва 29-годишната си пауза, с цел да издаде A Twisted Christmas, до момента в който Роб Халфорд задейства още веднъж бандата за соловата си кариера с Halford III: Winter Songs (2009). Появява се и албумът We Wish You A Metal Xmas And A Headbanging New Year, който съставлява компилация от 12 класики, изпълнени от рок и метъл звезди като Алис Купър, Рони Джеймс Дио, Тони Айоми, Леми Килмистър, Дейв Грол и други Disney дори издава напълно рок версия на саундтрака към „ Кошмарът преди Коледа “ със записи от Korn, Evanescence и Flyleaf.

И защото комерсиалният пик на метъл музиката от 80-те от дълго време е отминал, наподобява все по-малко евентуално да се появи великански коледен шлагер с твърдо звучене. 

Но може би тъкмо по този начин и би трябвало да бъде, тъй като тежките стилове просто са прекомерно необикновена среда за коледните клишета. Важното е, че въпреки всичко коледните метъл песни съществуват в задоволително количество и оферират задоволително наслади за празнично настроените метъл фенове. 

Все отново, даже човек да не е надъхан изключително коледно, когато чуе по какъв начин King Diamond се провиква „ Дядо Мраз има потребност от помощ! “ със своя характерен контратенор, няма по какъв начин да не бъде обхванат от топлината на Коледа.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР