Още от 90-те години на ХХ век прави впечатление, че

...
Още от 90-те години на ХХ век прави впечатление, че
Коментари Харесай

Световните първенства са опитните зайчета на ФИФА

Още от 90-те години на ХХ век прави усещане, че ФИФА употребява международните шампионати по футбол като поле за опити. Въвеждат се нови правила или нововъведения, които по-късно се трансферират и към клубния футбол.

Шампионатът в Катар не прави изключение с четири огромни нововъведения:

- Полуавтоматичната засада . До момента тя не бе употребена на шампионати от сходен сан. Вижда се, че работи сполучливо и разсейва подозренията дали е имало засада или не.

- Правилото на петте смени . Отначало то бе въведено около пандемията от COVID-19, и то не във всички шампионати. Мондиал 2022 е първият международен шампионат, на който са позволени освен пет смени, а даже шест - в случай че някой футболист получи черепно-мозъчна контузия. Иран към този момент се възползва от последната опция при загубата с 2:6 от Англия.

- Увеличаване на броя на декларираните футболисти . Това беше тествано още на Евро 2020, само че на международни шампионати се случва за пръв път - тимовете имат право да разполагат с група от 26 футболисти вместо с 23, както бе до момента.

- Промяната при добавеното време. Това е и най-значимата оригиналност, чиято цел е да се понижи бавенето на играта. Само за 16-те мача от първия кръг в груповата фаза бяха добавени общо 178 минути, което е малко над 11 минути приблизително на мач. Това се трансформира в изненада за феновете, а даже и за футболистите. Датският национал Кристиан Ериксен твърди, че играчите не са били предизвестени за такова удължение.

Всъщност първите опити в тази тенденция започнаха още преди 4 години в Русия. Шефът на съдиите към ФИФА Пиерлуиджи Колина изяснява: " В Русия се стараехме да бъдем по-точни с добавеното време, по тази причина прибавяхме 6, 7 или 8 минути. Помислете си - в случай че на един мач са маркирани 4 гола, то са изгубени най-малко 4-5 минути за наслада и възобновяване на играта. Целта ни е да удължим шоуто за всички, които гледат международното състезание. Затова желаеме да избегнем случаите, когато чистата игра е едвам 42-43 минути. "

Сега на Мондиал 2022 за пресмятане на изгубеното време на мач дава отговор четвъртият арбитър, който подава информацията на основния към края на мача. Един от VAR-асистентите пък пресмята какъв брой минути са отишли за прегледи на противоречиви обстановки и също я предава. Според Колина по този начин е доста по-справедливо, защото основният рефер е прекомерно ангажиран с играта и не може тъкмо да пресметна какъв брой в допълнение време да дефинира.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР