Още ли уважавате Ахмед Доган?, Кога ще покажеш декларацията?, Кога

...
Още ли уважавате Ахмед Доган?, Кога ще покажеш декларацията?, Кога
Коментари Харесай

Слави води битка с фактите. Губи я

" Още ли почитате Ахмед Доган? ", " Кога ще покажеш декларацията? ", " Кога ще има концерт на стадион " Васил Левски "? " - това бяха най-острите и неуместни въпроси, на които Слави Трифонов се нагърби да дава отговор в директна линия по ТВ 7/8 точно на 6 септември.

Ако не сте изгубили близо час и половина от почивния си ден в следене на предизборното студио на Трифонов - не сте изпуснали нищо.

Новата фикс-идея на Има Такъв Народ - референдум за " президентска или полупрезидентска република " - си остава първа тематика на акцията, рекламирана с вицове назаем за 7-те самураи. " Суверенът " отново е настоящ. Якето отново е кожено. Има Такъв Народ не били съборили държавното управление, единствено са напуснали обединението. Кирил Петков и Асен Василев не би трябвало да имат нищо общо с изпълнителната власт, тъй като гледали Слави Трифонов в очите и го лъгали. А който не се срами да гледа Слави Трифонов в очите и да лъже, " би трябвало да е доста безочлив ".

Между лексиконните въпроси и саморефлексиите " Аз не се усещам като политик " - водачът на Има Такъв Народ опита да предложи и няколко " различни обстоятелства " като оправдания.

1. Македонияяя

" Събраха се всички партии и пуснаха Македония да договаря с Европейски Съюз, без да извършва изискванията, които България сложи ", разгласи Слави Трифонов, откакто не съумя да скрие изненадата си, че " хората не се вълнуват изключително от Македония " на фона на всички останали проблеми към себе си.

Само че договаряния няма. Няма и абсолютно " стартиране " нито на Скопие, нито на Тирана. От юни 2022 година до момента се е провела само една междуправителствена конференция с Европейски Съюз.

Истинските договаряния няма да стартират, преди македонската конституция да бъде изменена, тъй че да включи и българите измежду основополагащите си нации.

Това беше едно от на последната декларация на 47 Народно заседание по проблема - призната със 170 гласа макар съпротивата на Има Такъв Народ.

2. " Ма то залегна "

Един от въпросите на феновете към Слави Трифонов беше за какво Има Такъв Народ не събра съидейници в Народното събрание за приемане на трите точки от референдума от 2016 година - мажоритарни парламентарни избори, партийна дотация от 1 лева./глас и наложително гласоподаване.

" Не беше ли неточност, че това, за което се борите от 2016 насам, не залегна в съдружното съглашение като основен приоритет? ", пита фенът.

" Ма то залегна, само че не като основен приоритет ", отговори Трифонов, " заложихме и Македония, и решенията от референдума. Но в един миг, като започнахме да действаме дружно, се оказа, че това изобщо тях не ги интересува. Въобще ".

Всъщност Има Такъв Народ подписа съглашението без значение, че в него няма нито една от точките на референдума като експлицитен ангажимент на новото държавно управление.

" Точка 29 - Влизане в разговор за разискване на смяна на изборната система " е единственият намек за мажоритарен избор в него. Партийните дотации въобще не са тематика на документа, който скрепи кабинета " Петков ". Задължителното гласоподаване съществува и в настоящия Изборен кодекс като декларативен текст, който няма никаква правна мощ.

Има Такъв Народ пропусна две благоприятни условия да сформира кабинет и да осмисли вота на референдума. Това, което Слави в действителност направи, е да извърши обещанието и да връща 7/8 от полагаемото се държавно финансиране назад на МФ.

От този жертвоготовен жест обаче нямаше никаква политическа изгода. Трифонов отхвърли да стъпи в Народното събрание, изпрати шахматистката Антоанета Стефанова да върне мандата в президентството през април 2021, компрометира връзките си с всички останали с прибързаната номинация на Николай Василев за министър председател, който " надгради " с кандидатурата на търговец на спортни артикули през август 2021.

" Паркирането " като пета политическа мощ с по-малко от 10 % доверие в 47 Народно заседание не е изненада, а логическо разследване от това, което (не) " залегна " в целите на Има Такъв Народ.

3. Кой кого предложения?

" Не одобрявам хора, които се оферират. Те пристигнаха и се предложиха - Кирил Петков, Асен Василев и този на образованието, по какъв начин се споделяше, Денков " - с този коментар Слави Трифонов претопли остарелия спор от лятото на 2021 година за договарянията му с тогавашните служебни министри.

Тезата, че Петков, Василев и Денков са планували успеха на Има Такъв Народ през юли 2021 и са решили да " прескочат борда " на кабинета " Янев ", беше стартирана от Трифонов още предишното лято. Тогава тя беше отхвърлена от Петков, който твърдеше, че поканата за договаряния е пристигнала от страна на " член на Има Такъв Народ ", а не по негова лична самодейност.

Сходно изказване даде и Тошко Йорданов пред публицисти в края на юли 2021 година, когато сподели: " Ние поканихме (Асен Василев), тъй като общественият му облик е извънредно добър ". Версията на Йорданов беше, че договарянията са се провалили поради това, че Василев е държал твърдо да остане финансов министър - срещу волята на Има Такъв Народ - а откакто то не е признато, Петков и Денков също са отказали препоръчаните постове.

4. " Излезе една социология и никоя медия не я сподели "

" Днес излезе една социология, която дава на Има Такъв Народ 7 %, но никоя медия не я сподели. А през вчерашния ден излезе една друга, която ни дава 3.9 и всички я споделиха. Защо е по този начин? ", учуди се Трифонов.

Обвинението против медиите, които надали не са се наговорили да заглушават високите спортни достижения на Има Такъв Народ, щеше да е тежко, в случай че беше правилно.

Заслужено или не - проучването на " Медиана ", оповестено на 6 септември, се трансформира в поради изказванието, че " ИТН " има съвсем два пъти по-висок резултат от засечения в две поредни по-ранни изследвания на " Тренд " и " Алфа Рисърч ".

Същата организация предвиждаше, че, че, само че това е детайлност от пейзажа.

Дали медиите са длъжни да дават естрада на всяка предизборна фикция, е обособен въпрос. Но самият Слави Трифонов разяснява, че поръчва свои изследвания на " Kantar ", които нямат българско поделение и резултатите им са се различавали фрапантно от локалните " водачи " на пазара - т.е. даже той няма доверие на това, което се мери в България.

Грешките на социологията от последните избори ще влязат в учебниците. Но същото се отнася и за неуспеха на Има Такъв Народ от първа политическа мощ през юли 2021 до " гордите " 7% - подарък от Кольо Колев (главният социолог на " Медиана " ).

Ако има вест от " Живата връзка " - тя е в това, което липсваше спрямо миналогодишната му версия преди изборите през ноември 2021 година

Тогава въпреки всичко се чуваше и директна рецензия от гласоподаватели на Има Такъв Народ, които бяха недоволни от неподготвеността на Има Такъв Народ за политиката и от еднопосочната връзка на индивида, на който бяха поверили гласа си.

Този път разколебаните изцяло са изгубили интерес към шоуто.

Останали са тези, за които връзките на Трифонов с Румен Радев са също толкоз значими, колкото въпроса дали ще се появи на концерта на Софи Маринова. А отговор няма.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР