Още една причина за оставка на Финансовия министър Горанов. На

...
Още една причина за оставка на Финансовия министър Горанов. На
Коментари Харесай

Мениджъри от КТБ: Има още причини да се иска оставка на Горанов

Още една причина за оставка на Финансовия министър Горанов. На фотографията се вижда, по какъв начин Владислав Горанов гордо и с възторг съпровожда първите синдици при встъпването им в служба в КТБ. Това се случва през март 2015 година
В изявление пред „ Капитал “ на 11 ноември 2016 година министърът на финансите декларира следното: „ Ако има изказвания и обстоятелства, които да слагат под подозрение дейностите на синдика, ще се веселя да се срещна с тях, с цел да мога да сезирам управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. “

Създаде се усещане, че страната следи зорко за активността на синдиците и за оптималното попълване масата на несъстоятелността на КТБ, само че действителността е напълно друга.

През последните 2 години са изпратени десетки сигнали до Фонда за гарантиране на влоговете в банките, Българска народна банка, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на стопанската система Емил Караниколов за установени нарушавания от страна на синдиците на КТБ, за изпуснати активи и така нататък Не последваха безспорни никакви дейности. Напротив – ръководителят на УС на Фонда беше нараснал в подуправител на Българска народна банка, а на негово място застана някогашен правист и прокурист на синдиците на банката!?

На 15.01.2019 година изпратихме следващото писмо до министър-председателя и до министрите на финансите и на стопанската система за нередности по оповестената първа сметка за систематизиране и за опита да бъдат ощетени десетки държавни предприятия посредством подправени контракти за залог. Получихме само отговор от Владислав Горанов, в който той ни изясни следното: „ Министърът на финансите не упражнява надзор върху активността на фонда и на синдиците. “

Това не е единственото писмо от Горанов до нас, в което демонстрира индиферентност по проблема КТБ. На какво се дължи тази трансформация в държанието на министър Горанов по тематиката КТБ, ние не знаем и можем единствено да гадаем.

Да напомним единствено, че синдиците се назначават от най-големия заемодател на КТБ, а точно Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Управителният съвет на Фонда се състои от петима членове, които се назначават по следния метод:
1. Председателят на управителния съвет - от Министерския съвет;
2. Заместник-председателят - от управителния съвет на Българската национална банка;
3. Един член - от представителната организация на комерсиалните банки;
4. Двама членове - взаимно от ръководителя и заместник-председателя на УС.

Относно незаинтересоваността на Горанов по проблема КТБ FrogNews разгласява просторен материал още през април 2018 година

Страшното в тази ситуация за страната не са 6-те милиона лв. надплатени дотации на партиите, а фактът, че на министърът на финансите Горанов очевидно не му е първа грижа неналичието на средства в КТБ и във Фонда за гарантиране на влоговете.

По наши сметки синдиците на КТБ са похарчили близо половин милиард лв. - толкоз колкото съумяха да разпределят на кредиторите на банката, а Фондът като се изключи че е съвсем празен, дължи над 1,1 милиарда лв. на Световната банка и на Европейска банка за възстановяване и развитие. И не на последно място – този заем на Фонда е обезпечен от страната!

Източник: Facebook


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР