Още една фигура на независим и недогаем прокурор ще създават

...
Още една фигура на независим и недогаем прокурор ще създават
Коментари Харесай

ГЕРБ искат нов недосегаем прокурор да разследва главния


Още една фигура на самостоятелен и недогаем прокурор ще основават ръководещите от ГЕРБ. Мотивите – с цел да може този прокурор да проверява основния прокурор.

Депутатите от болшинството оповестиха новата си законодателна самодейност. Тя е обвързвана с промени в Наказателно-процесуален кодекс и в Закона за правосъдната власт, изясни Десислава Атанасова от ГЕРБ. Сред вносителите са и депутати от „ Обединени патриоти “.

Предвижда се процедурата по избора на този специфичен прокурор да стартира до 3 месеца след влизането в действие на измененията, а право на предложение ще имат най-малко шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Самият избор пък ще са прави от Пленума на органа на правосъдните кадровици. От ГЕРБ твърдят още, че в закона ще бъдат заложени редица специфични критерии за заемането на тази служба.

Красимир Ципов пък изясни по какво тази концепция за промени в закона е по-различна от тази, оповестена от Министерски съвет в края на предходната година. Първата е тази, че новата правна фигура ще се избира от Пленума, а не Прокурорската гилдия, а втората, че възможните каузи против основния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания углавен съд. „ По този метод считам, че ще отговорим на всички рекомендации, които получихме от Европейската комисия и Венецианската комисия, както и ще се съобразим с тълкувателното решение на Конституционния съд “, изясни Ципов, представен от БГНЕС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР