Още древните гърци описват, че ряпата помага на храносмилането, а

...
Още древните гърци описват, че ряпата помага на храносмилането, а
Коментари Харесай

Ряпата - истинско земно богатство

Още античните гърци разказват, че ряпата оказва помощ на храносмилането, а Гален я предлага като възбуждащо апетита средство.

Ряпата подтиква отделянето на стомашен сок и усъвършенства храносмилането. Съдържанието на целулоза оказва удобно въздействие на червата, като ускорява перисталтиката и спомага за изхвърлянето на непотребния холестерин от организма, което е от значимо значение за профилактиката на атеросклерозата.

Сокът от черна ряпа задейства черния дроб, подтиква жлъчкотделянето – предлага се да се приема разводнен с вода ½ час преди ястие.

Сокът от ряпа подтиква отделянето на урина, с което е потребен при камъни и пясък в бъбреците и при подагра.

При язвена болест, инфектиране на стомашно-чревния канал и черния дроб, при тежки сърдечни болести не е желателно да се ядат ряпа и репички.

 Ряпа

Ряпата се предлага необятно и от националната медицина. Нейният сок, разбъркан с равни елементи мед или захар, е положително средство срещу кашлица, уместно за заболели от бронхит, при инфектиране на горните дихателни пътища, коклюш и т.н.

Сокът се употребява при разтриване при радикулит, неврит, ревматизъм, миозит – и отново в композиция с мед.

Сокът и настърганата ряпа форсират заздравяването на кожни възпаления заради мощните им антимикробни свойства. Особено скъпи са семената на черната ряпа.

Самостоятелно или в композиция с моркови и полята с лимонен сок, ряпата би трябвало да обогатява на първо място всяка зимна и пролетна софра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР