Още 1500 машини за гласуване ще купи Централната избирателна комисия

...
Още 1500 машини за гласуване ще купи Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Решено: ЦИК купува още 1500 машини за гласуване

Още 1500 машини за гласоподаване ще купи Централната изборна комисия за предварителните парламентарни избори на 11 юли. Това решение беше взето на съвещание през днешния ден.
За доставката им ще бъде оповестена процедура по договаряне без авансово съобщение. Освен това в нея ще бъде заложена алтернатива за подписване на анекс към контракта с изпълнителя за доставка на още 500 устройства при положение, че за последващи избори има такава нужда.
 Експериментът в Доброславци: За 2 часа дали своят вот 97 души Експериментът в Доброславци: За 2 часа дали своят вот 97 души
В пробното гласоподаване с машина, извършено от ЦИК в село Доброславци през вчерашния ден, за два часа са дали своят вот 97 души, предава БНР. Най-б...
Относно превозването на машините, които ще са нужни за гласуването в чужбина, ЦИК реши то да се извърши посредством дипломатическо карго от външно министерство. " Да се ориентираме към оптимално вероятният брой, защото данните, които имам все още от извършените опити демонстрират, че наличните 9600 машини за гласоподаване, съгласно мен са сериозно количество ", сподели зам.-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов, който предложи доставката да е за 2000 машини. Неговото предложение обаче не събра нужните 2/3 от гласовете на членовете на ЦИК. Красимир Ципов пък предложи опцията 1500 плюс 500, което в последна сметка получи нужната поддръжка от комисията. Именно той по-рано през днешния ден. Имаше и предложение да се купят единствено 300 машини. То пристигна от зам.-председателя на ЦИК Димитър Димитров.
" Само в чужбина към този момент е ясно, че в най-малко 242 секции ще има машинно гласоподаване. Освен това за частичните локални избори в края на юни ни трябват още 200 машини. Отделно би трябвало да установим и в какъв брой от огромните секции в страната ще е нужна повече от една машина ", отговори зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Предстои администрацията на ЦИК да изготви документите, с цел да започва процедурата за доставка на новите машини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР