Още 13 испански черни лешояди пристигнаха в Източни Родопи, съобщиха

...
Още 13 испански черни лешояди пристигнаха в Източни Родопи, съобщиха
Коментари Харесай

Черният лешояд се завърна в Източните Родопи

Още 13 испански черни лешояди дойдоха в Източни Родопи, оповестиха от Фондация " По-диви Родопи “.

Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопи, България, откакто първата група птици бе освободена в края на 2022 година  Завръщането на типа се реализира като част от програмата за възобновяване на популацията от черни лешояди в българската част на планината, реализирана от екип на Фондация " По-диви Родопи “, Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), испанската неправителствена организация GREFA.

Дългото 3300-километрово пътешестване на птиците от редкия тип през съвсем цяла Европа лиши три дни. To приключи, откакто птиците бяха деликатно пренесени в самостоятелни кутии за транспорт и превозени до техния нов дом. Екипът от специалисти ще бъде неразделно до тях през идващите дни, с цел да се увери, че акомодацията на лешоядите протича обикновено и те са в положително положение. Лешоядите бяха краткотрайно настанени в особено построена адаптационна волиера, където ще прекарат идващите няколко месеци, до момента в който свикнат с новия си дом, оповестиха още от Фондацията, цитира Българска телеграфна агенция. 

Птиците ще бъдат освободени назад в дивата природа тази есен. Новата група се чака да се причисли към към този момент освободените през предходната година птици и да образуват колония. През идващите години се чака да се освободят още птици като част от настоящата стратегия по възобновяване на гнездящата популация на черния лешояд в българската част на Източни Родопи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР