Осем страници писмо, в което са описани намерения за сътрудничество.

...
Осем страници писмо, в което са описани намерения за сътрудничество.
Коментари Харесай

Какво ще открие комисията за GemCorp. Фактите

Осем страници писмо, в което са разказани планове за съдействие. Подписано е от държавното управление и от две частни компании. Малко по-късно писмото е скъсано. Половин година по-късно тези няколко листа се оказват централна политическа тематика. Ако желаете да знаете тестваните обстоятелства, тази история е за вас.

Едно държавно управление подписва писмо за планове с две непознати компании. Това е показано гръмко - огромни вложения, нови технологии, модернизиране на енергетиката. Една от компаниите обаче се оказва с съветски връзки и държавното управление се отхвърля от такова съдействие и взема решение да приключи меморандума.

Историята можеше да свърши дотук. Половин година по-късно обаче специфична комисия в Народното събрание ревизира този случай, с цел да откри " всички обстоятелства и условия " за и фирмите GemCorp и IP3 . Тогавашната съпротива ГЕРБ след изборите още веднъж е най-голямата партия в Народното събрание и твърди, че този меморандум към момента е в действие и че има заплаха България да би трябвало да заплаща неустойки.

Проверка на Свободна Европа стигна до обстоятелствата, които следва да открият и депутатите от комисията. Въпросният документ e преустановен от най-малко три месеца, а самият меморандум е неангажиращо съглашение и от него не следват финансови отговорности. Това са главните обстоятелства, които ще открие и специфичната парламентарна комисия.

Засега никой не задава другите въпроси - от кое място се взеха тези компании, в действителност ли имат връзки с Русия, по какъв начин бившето държавно управление реши да има нещо общо с тях и каква е ролята на президента Румен Радев.
Ще се приказва доста за неща, които би трябвало да са ясни.
Със сигурност обаче ще се приказва доста за неща, които би трябвало да са ясни, тъй като могат елементарно да бъдат тествани. Предстои доста политици да приказват по медиите, да си насочат взаимно обвинявания и то в миг, който има възможност да се окаже следващата предизборна акция. " Продължаваме промяната " правят оценка акцията на ГЕРБ тъкмо като предизборна акция - най-после публиката не е наложително да знае обстоятелствата, само че ще е чула какво ли не.

Междувременно стартират да изплуват и странни елементи - като този, че министърът на енергетиката Росен Христов основава дисциплинарна комисия, която да ревизира дали чиновници на министерството са завели или не са завели в деловодството въпросния меморандум.

Тази история можеше от дълго време да е завършила, само че следва да чувате постоянно за нея. Точно по тази причина проверихме главните елементи и подредихме обстоятелствата, които ще откриете в идващите редове.

Специалната парламентарна комисия беше основана откакто от седмици депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова и нейни сътрудници споделят, че меморандумът за взаимни дейности в областта на енергетиката не е преустановен, че с него се дава " цялата енергетика на концесия ", че договорът ще продължи да работи " 2 години след прекратяването му ", че има заплаха от арбитраж и неустойки. Бившите ръководещи от " Продължаваме промяната " отхвърлят тези обвинявания.
Какво написа в самия меморандум
В изказванията си Десислава Трифонова се базира на меморандума и на отговори на нейни парламентарни въпроси до служебния министър-председател Гълъб Донев и министър на стопанската система Росен Христов. Писмените отговори на и са оповестени на уеб страницата на Народното събрание. Свободна Европа разполага и с текста на самия меморандум, само че не го публикуваме, поради клаузата за конфиденциалност в него.

От отговорите на премиера и министъра се схваща, че меморандумът е преустановен от най-малко три месеца, а самият контракт не е ангажиращ.

Това сподели пред Свободна Европа и юрист Ивайло Дерменджиев , откакто прегледа меморандума, с който разполагаме. Дерменджиев е ръководител на Висшия адвокатски съвет, лекар по интернационално частно право и утвърден от Европейската комисия съдия по двустранни разногласия по контракти сред Европейски Съюз и трети страни.

Ако въпреки всичко GemCorp реши да стигне до арбитраж, може да се окаже, че виновност за това ще имат и ГЕРБ, поради клаузата за конфиденциалност в меморандума. Думата " арбитраж " се загатва единствено в частта за нарушение на авторски права и конфиденциалност. Т.е. в случай че някоя от страните допусне разпространение на части от самото съглашение.
Споменават ли се пари
Българското държавно управление подписа меморандум с Gemcorp Capital и IP3 Corporation на 22 март тази година. Атанас Бостанджиев подписа за GemCorp, Майкъл Хюит - за IP3, а за България подписа тогавашният министър на енергетиката Александър Николов ( " ИТН " ). В на Министерството на стопанската система се приказва за " вложения за 1 милиарда $ в енергетиката на страната ".

В самият документ обаче няма записани никакви суми, нито съответни схеми на финансиране. В него има единствено планове за изследване на опциите за бъдещи взаимни дейности в областта на енергетиката.

В меморандума се приказва за " разширение на производството на сила ", " планове за чиста сила " , " комерсиално произвеждане на нуклеарна сила " , " обезсоляване, централно отопление , произвеждане на водород ".

След изявления за GemCorp във Financial Times и отчет на контраразузнаването ДАНС, меморандумът беше преустановен от държавното управление на Кирил Петков през юли. Оказа се, че вложител в GemCorp е бил глобеният съветски олигарх Алберт Авдолян и има риск България да наруши глобите на Европейски Съюз против Русия. Депутати предизвестиха и за опасност за националната сигурност от сходни партньорства.
Има ли съответни задължения
Според ГЕРБ и Трифонова някогашният министър председател Кирил Петков и партията му " Продължаваме промяната " (ПП) са пробвали да дадат " цялата енергетиката на концесия на една офшорна компания "

Това изказване се базира на апендикса към меморандума, в който са разказани плануваните области на взаимоотношение сред държавното управление, GemCorp и IP3. Там са изброени необятен кръг вероятни взаимни действия в енергетиката - от изследване на опциите за рационализация на топлофикацията в София до изследване на опциите за потребление на дребни модулни реактори (SMR) в нуклеарни централи. На процедура съвсем нито една сфера на енергетиката не е изключена, само че няма съответни задължения, още по-малко се загатват концесии.
Документите с това име са необвързващи съглашения, от които не произтичат договорни връзки.адв. Ивайло Дерменджиев
Меморандумът също по този начин е необвързващ, както излиза наяве още от заглавието му - “NON-BINDING MEMORANDUM OF UNDERSTANDING ”, необвързващ меморандум за съгласие. Документите с това име - меморандум за съгласие, са необвързващи съглашения, от които не произтичат договорни връзки, сподели юрист Дерменджиев.

В подобен документ се декларират желанията на всяка от страните да предприеме дейности, да реализира бизнес договорка или да сътвори ново партньорство. Този тип съглашение може да се назовава също " писмо за желание " или " меморандум за съглашение ".

" От целия текст на меморандума не виждам нищо ангажиращо в него, с изключение на ангажимент за бъдещи дейности ", сподели Дерменджиев.
Прекратен ли е този меморандум
От седмици представители на ГЕРБ настояват, че меморандумът не е преустановен. Според Десислава Трифонова предходният министър на енергетиката Александър Николов е основал условия този меморандум да продължи да съществува, тъй като е изпратил писмо за преустановяване, само че по взаимно единодушие, а GemCorp не са подписали също такова писмо. Същата е позицията и на различен народен представител от ГЕРБ - Делян Добрев , който преди години беше и министър на енергетиката. На 20 ноември той сподели на конференция в централата на партията, че няма преустановяване на меморандума, тъй като няма върнати подписи на IP3 и GemCorp.

Меморандумът в действителност е преустановен най-малко от 27 август. Решението на държавното управление за преустановяване е взето на 20 юли , в последните дни на държавното управление на Петков. Това се вижда в отговора до Трифонова на служебния министър председател Гълъб Донев. В отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов се вижда, че на 27 юли 2022 г министърът на енергетиката Александър Николов е изпратил писмо за преустановяване на меморандума по взаимно единодушие " до посочените в документа имейли ".
Проверката на Свободна Европа сподели, че в меморандума написа, че всяка страна може да излезе незабавно от съглашението.
Според Трифонова това е изискване този меморандум да продължи да съществува, тъй като е посочено “по взаимно единодушие ”, а GemCorp не са подписали също такова съглашение.

Проверката на Свободна Европа сподели, че в меморандума написа, че всяка страна може да излезе незабавно от съглашението, в случай че двете страни са съгласни, както и без единодушие, само че с 30 дни предупреждение, освен това без да има неустойки и последствия за отказващия се.

Дерменджиев сподели, че при изпращане на имейл срокът от 30 дни стартира да тече от момента, в който има удостоверение от пощенския сървър за приемане и това е оптималният период за преустановяване на меморандума.

Това значи, че даже и частните компании да не са били съгласни да се приключи меморандумът, то желанието на българското държавно управление е било задоволително. И в случай че писмото е изпратено на 27 юли, то месец по-късно 30-дневният период към този момент е изминал и най-късно от 27 август този меморандум публично е преустановен.

Това обаче не е казусът, тъй като частните компании нямат нищо срещу прекратяването и то публично се е случило още в края на юли.

" Искам доста ясно да заявя, че този меморандум беше необвързващ документ и той е преустановен със мощ още от 23 юли тази година, сподели на 21 ноември изпълнителният шеф на GemCorp Атанас Бостанджиев .

" Всяка една от страните на този документ има едностранното право, с документално заявление към двете други страни, да приключи този контракт. От наша страна този контракт е пресечен ", сподели той.
Защо тогава министърът споделяше, че не е преустановен
Меморандумът е преустановен. Така твърдеше и служебният министър председател Гълъб Донев. Но пък неговият енергиен министър споделяше, че не е преустановен. Казваше това до неотдавна. Вече не.

На 20 ноември служебният министър на енергетиката Росен Христов сподели при ревизия на язовир, че меморандумът още е в действие, макар решението за неговото преустановяване на кабинета „ Петков “. Той повтори аргумента на ГЕРБ, че някогашният министър на енергетиката е изпратил писмо с искане за двустранно преустановяване на меморандума, вместо да го приключи едностранно. После сподели, че при служебния кабинет към този момент е задействана процедурата за едностранно преустановяване.

Христов се придържаше към тази версия до съвещанието на специфичната парламентарна комисия на 29 ноември . Той сподели, че първо министерството е изпратило писмо с искане за преустановяване по взаимно единодушие, отговор на което не е бил получен. Веднага по-късно е изпратило писмо с искане за едностранно преустановяване и от GemCorp съвсем незабавно са дали отговор, че одобряват прекратяването и нямат искания, сподели Христов пред депутатите.

" Към момента считаме меморандума за преустановен ", сподели, представен от Българска телеграфна агенция. От IP3 Corporation няма получено писмо.

В момента се събира комисия в Министерството на енергетиката, с цел да прегледа дисциплинарни санкции против чиновници на ведомството, които са имали " по-близък достъп с меморандума " и той е бил на тяхно предпазване, сподели пред депутатите Христов. Той сподели още, че меморандумът не е постъпвал в деловодството на Министерството на енергетиката.
Какво значи " в случай че има арбитраж "
На конференция на ГЕРБ на 20 октомври Даниел Митов сподели, че в документа има раздел, който ангажира България съглашението да е в действие 2 години, даже и да бъде прекъснато. Това, съгласно ГЕРБ, дава опция на частните компании да заведат арбитражно дело против България.

След като се срещна с текста на меморандума, Ивайло Дерменджиев сподели, че става дума за т.нар “ sunset clause ”. Действието е разказано в разделите 6 и 7 на меморандума. Според контракта GemCorp и IP3 могат да подадат иск в трибунал до две години след преустановяване на контракта, в случай че е нарушено правото на конфиденциалност и правата им на интелектуална благосъстоятелност.

Директорът на Gemcorp Атанас Бостанджиев разяснява въпросната уговорка в изявлението си пред бТВ.

" Единствената причина клаузата за арбитраж да съществува в този необвързващ контракт, е конфиденциалността. Тоест, ние бихме осъдили страната в случай че изтече информация, а не в случай че държавното управление се откаже от този меморандум. "

Ивайло Дерменджиев сподели още, че в случай че се стигне до арбитраж всяка страна би трябвало да потвърди какви вреди е претърпяла. Според него, в случай че има потвърдени вреди, те ще бъдат заради изнасяне на комерсиална информация от някоя от страните.
Как се появи и по какъв начин изчезна този меморандум
Правителството на Кирил Петков реши да приключи меморандума откакто стана прочут и отчет на ДАНС за компаниите.

“От отчета излиза наяве, че може да се приказва за близки до Путин олигарси, пране на пари, търговия с оръжие, лобизъм и други сходни действия. Самите притежатели в GemCorp участват в няколко офшорки на разнообразни места по света ”, сподели депутатът от “Демократична България ” Ивайло Мирчев през.

“Демократична България ”, която беше съдружен сътрудник в държавното управление на Петков, изиска незабавното преустановяване на контракта. Мирчев тогава предизвести, че има заплаха България да се окаже в нарушаване на глобите против Русия.

Докладът е направен за три седмици, възложен е на Министерския съвет на 20 април, месец след подписването. За отчета на контраразузнаването се заприказва чак през юли.

На 23 юли държавното управление на Кирил Петков реши да приключи меморандума, а четири дни по-късно Министерството на енергетиката осведоми двете компании.
Руската връзка
Фондът Gemcorp Capital е капиталов фонд, фокусиран върху разрастващите се пазари и е основан в Лондон. Компанията има в историята си покупко-продажби с съветски държавни компании и несполучлив опит за ходатайство при продажбата на съветската ваксина против COVID-19 Sputnik V на африканската страна Гана, написа в публикация на

Gemcorp Capital е учреден през 2014 година от няколко души, измежду които и българинът Атанас Бостанджиев. Първоначалният капитал e възложен от съветския милионер Алберт Авдолян и тогавашния му бизнес сътрудник Сергей Адониев. Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, благосъстоятелност на Авдолян и Адониев и обвързвана с " Ростех ".

" Ростех " пък е съветски държавен боен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се употребяват и през днешния ден против Украйна.

Адониев е прекратил присъединяване си в Gemcorp през 2015 година, а Авдолян през 2020 година, написа Файненшъл таймс.

Атанас Бостанджиев е показан като и ръководител на фонда, който дава отговор за цялостното ръководство на компанията. В неговата професионална биография също има съветски следи.

Той е бил шеф на лондонския клон на капиталовото сдружение VTB Capital, дъщерно на глобената съветска банка „ Внешторгбанк “ (ВТБ). В интервала, в който Бостанджиев работи във VTB Capital (2011-2014), сдружението е акционер във банкрутиралата българска банка КТБ. През есента на 2011 година VTB Capital купува и 80 на 100 от „ Булгартабак холдинг “, които по-късно продава на компания, записана в Лихтенщайн. Редица изявления настояват, че зад тази компания по това време е депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, глобен от Съединени американски щати за корупция по закона " Магнитски ". ЛИНКОВЕ

В ръководството на американския IP3 Corporation са най-вече някогашни военни от армията на Съединени американски щати. Съосновател и основен изпълнителен шеф е контраадмирал Майкъл Хюит.
Как тези компании се оказват в България
Все още не известно по какъв начин двата фонда са стигнали до държавно управление на Кирил Петков.

Асен Василев, който беше финансов министър и вицепремиер, сподели пред, че от компанията са пристигнали " с представители на американското и на британското посолство ". Това обаче беше опровергано от двете посолства.

В изявление за " " малко след подписването на меморандума Бостанджиев, споделя, че през ноември предходната година се е срещнал с президента Румен Радев , дружно с някогашния дипломат на Съединени американски щати в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3, когато са показали интереса си за вложения в енергийни планове за зеления преход, както и дребни модулни нуклеарни реактори. След това е изработен контакт със служебното държавно управление, назначено от президента.

Тази среща е документирана на на президента Румен Радев. Срещата се е провела на 24 ноември 2021 година, а Майкъл Хюит е показан като " съосновател на енергийна компания, която има интерес да влага в България ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР