Ортакът на Ружа Игнатова Франк Шнайдер се изплъзнал под носа

...
Ортакът на Ружа Игнатова Франк Шнайдер се изплъзнал под носа
Коментари Харесай

Близък на Ружа Игнатова избяга от домашен арест във Франци, потъна вдън земя

Ортакът на Ружа Игнатова Франк Шнайдер се изплъзнал под носа на ченгетата в Нанси, Франция. Бившият заместник-директор на разследващата работа на Люксембург, който бе и персонална защита и консултант на Криптокралицата, е деактивирал електронната гривна на крайници си и избягал от домакински арест. Това написа, базирайки се на френските медии.

Шнайдер се търси от Съединените щати за ролята му в измамата на Ружа Игнатова с криптовалута на стойност 4 милиарда $. 53-годишният топшпионин беше заместник-директор по интервенциите в разследващата организация на Люксембург. През 2008 година Шнайдер напуща този пост, с цел да сътвори своя лична компания за сигурност и съвещания Sandstone. Името му постоянно се появява в подтекста на шпионски скандал, който в последна сметка смъкна министър-председателя на Люксембург Жан-Клод Юнкер, само че неговата роля по този начин и не бе потвърдена.

Животът на Франк се прекатурва, откакто се среща с родната гениална измамничка от Русе Ружа Игнатова. По неофициални данни Шнайдер работи за Криптокралицата, която е мозъкът на измамата с криптовалутата, известна като OneCoin, от 2015 година.

През 2014 година Игнатова, приключила Оксфордския университет, основава OneCoin, компания за криптовалута, която твърди, че работи по капиталов модел, сходен на този на биткойн. По-късно обаче проверяващите откриват, че OneCoin е машинация, без действителна криптовалута. Тоест е куха и няма никаква стойност. Впоследствие Игнатова е упрекната в пране на пари, измами с скъпи бумаги и електронни измами.

Игнатова изчезва през 2017 година, откакто се качва на аероплан от София за Атина, Гърция. Криптокралицата остава на независимост и се счита за виновна за една от най-големите измами с криптовалута в историята, завлякла вложителите с минимум 4 милиарда $. В момента Федералното бюро за следствие (ФБР) даже подвигна премията за информация, която ще помогне за ареста на Криптокралицата, от 100 хиляди на 250 000 $.

Преди години Шнайдер споделя, че Криптокралицата до последно е имала " свои хора измежду властта в България, които й давали информация по кое време да се върне и да напусне страната ". Именно те я посъветвали да излезе от България, с цел да не я задържат, твърди шпионинът.

Според персоналния охранител след Атина Игнатова е летяла до Солун. От там трябвало с кола да се върне в България, без влизането й да бъде записано. Това споделила на Шнайдер самата Ружа Игнатова. Разбират се да се видят идната седмица. През нощта получава есемес с текст: " safe home ", в превод " безвредно у дома ".

На 29 април 2021 година френската полиция арестува Шнайдер в Audun le Tiche, дребен град на френско-люксембургската граница. Арестът му е осъществен по силата на интернационална заповед, издадена от управляващите в Ню Йорк. По това време е обявено, че карцерът на Шнайдер е включвал разполагането на членове на френски спецчасти - еквивалент на SWAT в Съединените щати.

Ортакът на Ружа е упрекнат от държавните управления в няколко национални юрисдикции, че е работил като медиатор и експерт по премахване на проблеми от всевъзможен тип за Игнатова. Работата му за нашенката включва също съгласуване на основаните в Лондон юристи и пиар съветници, които оказват помощ за реализирането на схемата. Американските прокурори настояват, че Шнайдер също е дал на Криптокралицата поверителна полицейска информация от свои източници в разнообразни полицейски структури в разнообразни страни.

Шнайдер остава в пандиза Нанси-Максвил до ноември 2021 година, когато е подложен под домакински арест във Франция. По това време той е следен с електронна гривна на глезена. През цялото това време френските управляващи работят с държавното управление на Съединените щати, където Шнайдер е изправен пред оптималната присъда от 40 години затвор за пране на пари и машинация.

На 15 февруари тази година френският министър-председател Елизабет Борн утвърждава екстрадицията на Шнайдер в Съединени американски щати. По-късно решението е утвърдено от Апелативния съд на Нанси след опит на правния екип на Шнайдер да предотврати изгонването му в Съединените щати, като заведе дело, само че не им се получава.

И в този момент, единствено дни преди да бъде екстрадиран, съветникът и охранител на Ружа Игнатова се изпарява под носа на френските ченгета. Успява да деактивира гривната по някакъв метод, само че по този начин, че да не сигнализира полицията, и се изнизва от вкъщи си. Една от версиите на проверяващите е, че Ружа Игнатова е помогнала на Шнайдер, защото, като се изключи че са близки, уменията му и връзките, които има, са незаменими. ФБР също има сходни опасения и това е една от аргументите да бъде вдигната премията за информация за Ружа на близо половин милион лв.. Друга версия е, че Шнайдер се е измъкнал, тъй като не счита, че ще получи обективен развой в Съединени американски щати. Към момента никой не знае къде е Ружа, има и спекулации, че е мъртва, само че нищо не е потвърдено.

Нямам пари за развой

" Страхувам се, че нямам достъп до правна система, в която мога да се защитя вярно. " Това сподели самият Шнайдер пред Би Би Си, до момента в който е под домакински арест.

" Системата значително се основава на по този начин нареченото договаряне на виновността. Сега за мен това към този момент е проблем, тъй като надълбоко имам вяра, че не съм отговорен. Също по този начин процесът в Съединени американски щати е феноменално скъпо нещо за един обвинен. Ще коства милиони - сред пет и осем милиона е оценката в моя случай. Това са суми, с които не разполагам ", вайка се Шнайдер
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР