Оризът е познат като храна на човека отпреди 6 хиляди

...
Оризът е познат като храна на човека отпреди 6 хиляди
Коментари Харесай

Пълнозърнест ориз

Оризът е прочут като храна на индивида отпреди 6 хиляди години. Първоначално е диворастящ тип, а по-късно е обработен. Днес хората го отглеждат по целия свят, а сортовете му са многочислени.

Началото на всички типове ориз е пълнозърнестият, който назоваваме кафяв ориз поради цвета на зърната. На европейския континент повече се употребява белият ориз, само че в азиатската кухня пълнозърнестият ориз е на респект поради несъмнено по-здравословните и потребните му свойства. Ето в какво се състоят разликите и характерните качества на пълзнорънестия ориз.

Начин на приемане на кафяв ориз и разлика с белия

Кафявият ориз е вид зърнена просвета, получила названието си поради тъмния си цвят. Той е подобен, тъй като зърната му не минават през дълбока обработка, по тях остава външното покритие оризови трици, които са с кафяв нюанс. Тъй като отсъства процесът шлифоване, този вид ориз се назовава още недодялан.

Освен с цвета си, той се отличава и с ореховия си послевкус и с многочислените си изгоди най-много.

Той се среща в две форми - продълговата и кръгла. Външният тип на зърната не се отразява по никакъв начин на състава и количеството потребни субстанции. Продълговатият пълнозърнест ориз се среща по-често.

За да се трансформира кафявият ориз в бял, се отстранява пластът трици от зърното. Част от зародиша на ориза също се отстранява при този развой. След обработката кафявият ориз се е трансформирал в неполиран бял ориз. След това зърната минават през машина с телена четка, която отстранява алейроновия пласт. Това деяние се назовава гланциране и по този начин се получава познатия ни бял ориз, който е гладък.

Премахнатите елементи, които при кафявия ориз остават, са триците и алейроновият пласт. Те имат високо наличие на мазнини, източник са на мастноразтворим витамин Е, фибри и други скъпи хранителни субстанции. Когато зърното се остави непокътнато и се отстрани единствено корпусът му, то има по-кратък период на валидност, в случай че го съпоставяме с полирания бял ориз.

Съдържание и потребни сформира в пълнозърнестия ориз

Пълнозърнестият ориз съдържа следните значими съставки, с помощта на непокътнатата си конструкция:

1. Богат е на селен - този детайл се съдържа в доста висока централизация. Освен че е значим минерал, той е скъп антиоксидант, предпазващ клетъчната мембрана. Намалява риска от ракови болести, пази сърцето и кръвоносните съдове. Приемът на селен снижава заплахата от рак на дебелото черво, на белите дробове и простатата. Той поддържа еластичността на тъканите, забавя процесите на стареене и е сполучлив даже при пърхота.

 готвене на пълнозърнест ориз

2. Съдържа манган - чаша от тази просвета обезпечава 80 % от потребността от манган за деня. Помага на човешкото тяло да сътвори значимите за него мастни киселини, които контролират холестерола. Полезен е за нервната и половата система.

3. Кафяв ориз значи пълнозърнест ориз - открито е, че 6 порции от него за седмица отстраняват заплахата от приемане на артериална плака, което отстранява и заплахата от сърдечни болести.

4. Има антиоксидантни свойства - кафявият ориз има същите антиоксидантни свойства като боровинките и зеления чай и забавя стареенето и увреждането на клетките.

5. Съдържа фибри - в него са съсредоточени всички съставни елементи за стабилизиране на храносмилането и вярната функционалност на чревния тракт. Препоръчва се на хората, застрашени от рак на стомашните органи. Фибрите понижават контакта на канцерогени с кафези на дебелото черво.

6. Бавно освобождава захарите - той оказва помощ за стабилизиране на захарта в кръвта, по тази причина е добър вид за диабетиците. Хората, които употребяват пълнозърнест ориз, са 2 пъти по-малко застрашени от диабет вид 2.

7. Богат е на тиамин - витамин В1 е значим за разграждане на мазнините, улеснява абсорбацията на въглехидратите, усъвършенства функционалността на нервната система, сърцето и мускулите. Не се натрупва в организма и не е отровен.

8. Не съдържа глутен - поради това не може да провокира алергии. Нишестето в него не води до струпване на мазнини, което е значим фактор за положителното здраве и фигура.

9. Подобрява паметта и настроението и по тази причина е подобаваща храна при меланхолия, незаинтересованост, нервно безсилие, защото контролира съня, задейства мисленето и кондицията.

Пълнозърнест ориз в диети за намаляване

Пълнозърнестият ориз освен понижава абсорбирането на захарта в организма, само че и извежда непотребните мазнини и течности от него, поради което е скъп асистент в диетите за намаляване. Калоричността му в 100 грама тегло е към 340 калории. Освен това засища бързо и се смила добре от организма.

Затова се предлага за консумация в разтоварващи дни. По време на оризови диети се предлага пиенето на доста вода, както и засилена физическа интензивност. Въпреки че има малко необикновен усет, може да се комбинира със зеленчуци или месо в диетите.

 изгоди от пълнозърнест ориз

Противопоказания за консумация на пълнозърнест ориз

Този вид ориз на процедура няма противопоказания. Трябва единствено да се имат поради някои моменти - при постоянно изпускане на урина този ориз би трябвало да се употребява по-внимателно поради пикочогонния резултат, който има.

Не бива да се приема и ориз, прокиснал отворен повече от месец, или в случай че е бил под действието на директна слънчева светлина. Това предизвика гранясването му и може да има неприятен резултат върху организма.

Начини на подготвяне на пълнозърнест ориз

Скоростта, с която се подготвя белият ориз е единственото му преимущество пред кафявия. Последният не толерира бързината като полезност при приготвянето му. Този артикул се подготвя без звук и това е философията, присъща за азиатските народи.

Характерната вкусна нотка на пълнозърнестия ориз не се губи при прибавянето на разнообразни други съставки и кара кулинаря да сортира деликатно останалите артикули, с цел да получи съразмерен усет на ястието с ориз.

Единствената компликация при приготвянето на кафяв ориз е дългото накисване, към 10 часа в чиста студена вода, и последващото измиване. В процеса на готвене, експертите предлагат водата да се смени 2 пъти и да се измие оризът. Останалата част от готвенето му не се разграничава от това, което се прави и при белия ориз.

Изплакването на пълнозърнестия ориз по време на готвенето му се задава като технология на подготвяне, когато се планува да бъде гарнитура за месо или риба. Предимството му е, че не се разкашква и ястията имат ронлива текстура. Колкото по-дълго е зърното на този ориз, толкоз текстурата на ястието ще е по-ронлива.

Готвенето на кафяв ориз е по-дълго, в сравнение с бял. За него нормално са нужни 35-40 минути. За да се редуцира времето за готвене може да се употребява бланширан кафяв ориз.

Рецепти, в които може да се включи пълнозърнест ориз

Възможностите на пълнозърнестия ориз в кулинарни предписания са в действителност неизброими. С месо, морски блага, със зеленчуци, в сладки десерти, в детското меню, в питиета, като съставна част в салати.

Популярни вкусни предписания с него са кафяв ориз с тиква и мляко, пълнозърнест ориз с ябълки и сушени плодове, кафяв ориз с пилешко месо и зеленчуци, гарнитура от карфиол и пълнозърнест ориз. С него можете да си приготвите гъби с ориз, леща, свинско с ориз, грах, върви добре и с телешко месо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР