Оризът е може би най-популярната зърнена култура с много разновидности.

...
Оризът е може би най-популярната зърнена култура с много разновидности.
Коментари Харесай

Как се готви пълнозърнест ориз?

Оризът е може би най-популярната зърнена просвета с доста разновидности. Най-често в Европа се употребяват няколко типа бял ориз за готвене. В същото време в азиатската кухня оризът е показан в по-широк диапазон, защото ястията от него са обичайни в тази част на света.

Пълнозърнестият или още кафяв ориз е вид с цяло, по-естествено зърно, без мелене. Той е богат на фибри, а съдържа единствено 10 % растителен протеин. Съдържа още ниацин, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, минерали като калий, магнезий, фосфор, селен, цинк и други хранителни субстанции.

Пълнозърнестият ориз има удобно въздейства върху защитните сили на организма, усъвършенства функционалността на нервната, кръвоносната и храносмилателната система. Кафявата повърхнина на оризовите зърна му придава присъщ цвят и колорит върху вкусовите рецептори.

Как се готви пълнозърнест ориз?

За разлика от белия ориз, който се готви по-бързо и това е единственото му доста преимущество, кафявият ориз не обича бързината, това е артикул, който би трябвало да се подготвя на спокоен огън и точно тази философия е по-характерна за азиатската кухня.

Докато белият ориз придобива усета на съставките на ястието, присъщата вкусова нотка от кафявия ориз не се губи, а основава съразмерен усет с подправките.

 Кафяв ориз

Единствената компликация при готвенето на пълнозърнест ориз е дългото накисване и измиване. По предписание се предлага промяна на водата два пъти по време на готвене и измиване на ориза. Останалата част от неговото готвене не се разграничава от приготвянето на елементарен бял ориз.

По-добре е авансово да се приготви пълнозърнестият ориз, като се накисне цяла нощ. Изплакването по време на готвене може да се употребява, когато оризът се подготвя като гарнитура за месо или риба. Този вид има едно доста преимущество: той не омеква, ястията имат ронлива текстура. Пълнозърнестият ориз понижава употребяваните калории и усъвършенства хранителната стойност на ястието.

Ето някои практични препоръки при готвене на пълнозърнест ориз:

- На чаша авансово наквасен ориз се прибавят 2 чаши вода. Не се предлага прибавянето на вода към ориза по време на готвене. Ако се окаже, че водата не е задоволителна, съдът се маха от котлона, затваря се капака и се оставя за няколко часа. Водата няма да заври, а ще се всмуква от ориза.

- Колкото по-дълго е оризовото зърно, толкоз по-ронлива ще стане гарнитурата от него.

 Паеля с пълнозърнест ориз

- Ако по време на готвенето на ориза се забележи, че водата е станала прекомерно мътна, това демонстрира неприятно качество на зърното. Тогава съдът се смъква от печката, източва се мътната вода, а оризът се изплаква в гевгир. Поставя се в тиган, прибавя се малко вряща вода, с цел да се задуши, поставя се масло, разбърква се и се слага на слаб огън за 2-3 минути, затрупан с похлупак.

Тези техники ще ви оказват помощ да приготвите:

- ориз с месо;

- ризото с гъби;

- тиквички с ориз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР