Оризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че

...
Оризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че
Коментари Харесай

Видове ориз

Оризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че за първи път е бил обработен преди повече от шест хилядолетия в Китай. Прародителят е вид див ориз, който е в обилие по тези географски ширини и в наши дни. Оризът бил пренесен в Гърция от арабските търговци, а по-късно Александър Велики го популяризирал в Индия. През 7-ми век маврите внесли ориз в Испания, а те на собствен ред – на южно американските си колони при започване на 17-ти век.

Погледнато към днешна дата, оризът се подрежда на второ място след пшеницата по количество консумация на зърнени храни в света. Все отново Азия си остава континентът, в който този вид зърнена просвета е на най-голяма респект. Там е съсредоточено и международното произвеждане на ориз – към 94%, като най-големите производители са Китай, Индонезия, Индия и Тайланд.

Видове ориз

Най-широкоразпространени са три типа ориз – бял ориз, който е автентичен за Азия, ориз, отглеждан в Африка и див ориз. Белият и африканският ориз имат над 8 000 разновидности, с разлики в размера и формата на зърната.

 Ориз с грах

Късозърнестият ориз е с дължина от 4 до 5 милиметра, съдържа огромно количество нишесте и по тази причина е по-лепкав и благоразположен към разкашване след сваряване.

Среднозърнестият ориз е с дължина към 5-6 милиметра, след сваряване остава разграничен, само че откакто изстине се слепва.

Дългозърнестият ориз е с дължина не по-малко от 6 милиметра и не се слепва след сваряване.

Типове ориз

Целозърнест ориз – извънредно богата на нутриенти форма на ориза. Има кафяв цвят и мощен естествен мирис. Трябва да се вари най-малко 45 минути.

Кафяв напарен ориз. Този вид ориз изисква накисване преди изсушаването, а по-късно би трябвало да се подвари на пара. Благодарение на този развой, зърнената просвета ще загуби по-малко от потребните си субстанции в процеса на варене, който трае към 25 минути.

 Ориз с гъби

Бял ориз – най-популярният по света и у нас ориз, време за подготвяне – към 15 минути.

Бял гладък ориз – този вид е мощно сакат откъм потребни субстанции, за сметка на това се усвоява много бързо от организма. Необходимото време за подготвяне е 10 минути.

Бял напарен ориз – обработката му е идентична с тази на кафявия напарен ориз, само че за разлика от него е по-беден на витамини. В сурово положение, цветът му е леко жълтеникав, само че след сваряване добива бял. Необходимото време за сваряване е от 10 до 15 минути.

Бързо сваряващият се бял ориз е прочут още и като 5-минутен ориз. Той бива и бял, и кафяв. Този вид е най-беден на потребни хранителни субстанции.

Жасминов ориз - напълно предстоящо, този тип ориз има присъщ и прелестен жасминов мирис. Може да го срещнете в бял и в кафяв цвят, като вторият е по-здравословен от първия, изключително за хора, страдащи от диабет. Съдържа по-голямо количество нишесте в състава и има потребност от към 20 минути готвене.

Ориз басмати - един от най-популярните сортове ориз, отглеждан в Пакистан и Индия. Има гальовен маслен усет и ниско въглехидратно наличие. Спокойно може да го употребявате като сурогат на белия ориз в разнообразни ястия с месо, зеленчуци или морски блага. Необходими са му към 10-15 минути, с цел да стане подготвен.

Глутинов ориз - не се заблуждавайте от името, този ориз не съдържа глутен. По-лепкав е от останалите типове, подобаващ и за сладкиши, освен за солени ястия. Ако към момента не сте се научили да се храните с клечки, този ориз е съвършен за опита ви - единствено след 20 минути на котлона.

Суши ориз - няма по какъв начин да пропуснем специфичния ориз за суши. Той може да бъде бял или кафяв. Вероятно се досещате, че има лепкава текстура, която способства за съвършения тип и усет на обичаното суши. Ако пък не обичате суши, може да го добавите като гарнитура на друго особено за вашето меню ядене.

Бланширан ориз - този ориз е авансово сварен, изсушен и гладък. Благодарение на тази обработка той резервира потребните си хранителни субстанции. Предлага се на умелите кулинари в целия си искра, който в тази ситуация е златист, изисква 20 минути готвене и дава гальовен и бухнал краен резултат.

Арборио ориз - в случай че сте фенове на ризотото, този ориз е за вас. Произходът му е италиански. Има свойството да приема аромата и усета на храната, с която се подготвя. Нежната кремообразна текстура е единствено спомагателна причина това да е един от най-търсените и желани типове ориз в света.

Червен ориз - този ориз е потребен за хората с висока кръвна захар, защото оказва помощ за контролиране равнищата на инсулин в кръвта. Може да го консумирате всеки ден, това ще обезпечи единствено изгоди за здравето си, несъмнено в умерени количества. Има присъщ прелестен усет.

Императорски ориз - прочут още като черен ориз. Негов признак несъмнено е цветът, който се дължи на мощен антиоксидант в състава му. Присъства в азиатски и италиански специалитети и има присъщ мирис. В комбиниране с нетрадиционния цвят, този ориз може да трансформира всяка паница в същинска кулинарна приказка. Нуждае се от най-много 10 минути готвене и ви дава опция да избирате сред междинни и дълги зърна.

След като сте към този момент осведомени с другите типове ориз, остава да изберете какво желаете да си приготвите с ориз. На ваше разположение сме приготвили стотици изпитани предписания за апетитен ориз като свинско с ориз, нежно телешко с ориз, а за какво не и мляко с ориз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР