Оризът е един от незаменимите хранителни продукти и като такъв

...
Оризът е един от незаменимите хранителни продукти и като такъв
Коментари Харесай

Кафявият ориз гони настинката

Оризът е един от незаменимите хранителни артикули и като подобен той носи доста преимущества за здравословното положение на човек.

Различните типове ориз са пълноценна храна от кърмаческа възраст до старини. Тъй като е хипоалергенен артикул, той не съдържа глутен или така наречен растителен белтък.

Преработва се елементарно от храносмилателната система под формата на каша, което от своя страна го прави подобаваща храна за деца на няколко месеца.

Всички типове ориз са богати на комплицирани въглехидрати, които са основен източник на сила за организма, този малозърнест хранителен артикул е незаменима храна през детството и пубертета.

Освен това той има високо наличие на целулоза и е потребен за възрастни хора като профилактика на застойните процеси в червата, водещи до запек, дивертикулоза и рак.

Сред многочислените плюсове на ориза като храна, които експертите акцентират, са изгодите върху положителната сърдечна активност, укрепването на нервната система, увеличаване на лактацията при кърмещите майки.

Кафявият ориз е един от най-полезните сортове.

 Настинка

Отварата от него е с потвърдено позитивно деяние върху заболявания на черния дроб и бъбреците. Освен това кафявият ориз е много сполучлив при простудни болести и настинки, в случай че го съчетаете с мед и мляко. Освен вкусно, това комбиниране има и бърз оздравяваш резултат.

Комплексът от въглехидрати подтиква производството на серотонин, по тази причина оризът работи и като антидепресант. В източната медицина оризът от хилядолетия е прочут като средство, което удължава живота.

Оризът по едно и също време с всичко до тук, е и диетична храна. Много диетолози предлагат “оризов ден ” най-малко един път седмично. Този растителен артикул е с доста ниско наличие на натрий, който задържа течностите в организма.

В същото време наличието на калий, който се грижи за изваждането на натрия от тялото, е високо. Ако през разтоварващия ден с ориз се пие единствено вода, може да се смъкна до 1 кг телесно тегло, само че от течности и крайни артикули на обмяната на веществата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР