Оризът Басмати е разновидност на дългозърнест ориз с тънки зърна

...
Оризът Басмати е разновидност на дългозърнест ориз с тънки зърна
Коментари Харесай

Ориз Басмати

Оризът Басмати е вариация на дългозърнест ориз с тънки зърна и с присъщ и доста благоуханен усет, подобаващ за подготвяне на разнообразни екзотични национални ястия. Можем да намерим както бял ориз Басмати, по този начин и пълнозърнест ориз Басмати.

На хинди името басмати значи богат на присъщ мирис и произлиза от санскритското vassaymayup (пропито с аромат). От санскрит името му става васумати и по-късно Басмати.

Широко публикувано е основно в азиатската кухня, отглежда се основно в Индия и Пакистан и в някои райони на Съединените щати, само че най-хубавите сортове са създадени в подножието на Хималаите.

Ориз Басмати има 86 разнообразни сорта. Традиционният Басмати от Дехрадун е един от най-ценните сортове на този ориз. Отглежда се в котловина, граничеща с реките Ганг и Ямуна, по остаряла технология без модерни културни принадлежности и способи. Инструментите, употребявани от локалните фермери, са съвсем обикновени (дървени сърпове и плугове), а употребяваните инсектициди са безусловно естествени (пепел и кравешка урина). Благодарение на това придържане и честност към традицията оризът Дехрадун съставлява една от най-автентичните форми на Басмати, превъзходен образец за биоразнообразието, което този ориз може да предложи.

Сред сортовете, квалифицирани като достоверни, най-важните са следните: Пенджаб, Дехрадун, Сафидон, Кастури, Харяна, Пуса, Пук.

Характеристики на ориз Басмати като здравословна храна

Оризът Басмати има преимуществото да съставлява значим източник на въглехидрати за нашето тяло и в това време да има невисок гликемичен показател, за разлика от другите типове ориз, даже когато не е пълнозърнест.

Както при другите сортове ориз, оризът Басмати е изцяло без глутен, тъй че потреблението му е подобаваща за тези, които страдат от цьолиакия, или тези, които би трябвало краткотрайно да заобикалят храни, съдържащи глутен.

Оризът Басмати е с ниско наличие на мазнини. Сред минералните соли, които внася в тялото ни, намираме на първо място калий. Освен това е източник на фибри, изключително в пълнозърнестата си версия. Оризът Басмати също е елементарен за мелене и доста хранителен.

Според Аюрведа оризът Басмати е царят на ориза и като цяло е част от сатвичните храни, които носят сила и поддържане на тялото, без да го утежняват.

 Видове Ориз

Хранителни стойности на ориз Басмати

Нека да разберем какви са питателните стойности на ориза Басмати, с цел да включим тази храна в диетата си по уравновесен метод. Следните хранителни стойности дават отговор на 100 г сварен ориз Басмати:

Белтъчини 8 г

Въглехидрати 78 г

Захари 0.05 г

Мазнини 0.89 г

Наситени мазнини 0.09 г

Мононенаситени мазнини 0.122 г

Полиненаситени мазнини 0.122 г

Холестерол 0 г

Фибри 0.4 г

Натрий 126 г

Калий 32 г

Що се отнася до приема на калории, имайте поради, че 100 г сварен ориз Басмати носят към 340-350 калории на тялото ни съгласно сорта.

Гликемичен показател на ориз Басмати

Гликемичният показател на ориза може да бъде доста висок, изключително в случай че е елементарен пречистен ориз, само че в тази ситуация на ориз Басмати гликемичният показател е междинен, еднакъв на 53 за белия ориз Басмати и 45 за пълнозърнест ориз Басмати.

Имайте поради, че елементарният бял ориз има висок гликемичен показател, даже по-висок от 80, до момента в който оризът Басмати има по-нисък гликемичен показател, защото е по-богат на амилопектин, вещество, което оказва помощ да не се покачват внезапно равнищата на кръвната захар.

Ориз Басмати в кулинарията

 Пилаф с ориз Басмати

Оризът Басмати в действителност има неповторим мирис, който превъзхожда всеки различен вид ориз. Ароматните му нотки се отнасят за жасмин и на първо място за сандалово дърво, доста скъпа индийска есенция.

Втората характерност на Басмати, въпреки това, се отнася до държанието по време на готвене. Зърната на този ориз с типичната си форма на меч не остават същите като в недопечен вид, а порастват и се удължават до удвояване на размера си, спрямо първичния си размер. Освен това в края на готвенето зърната остават твърди и добре отделени едно от друго. Това качество прави Басмати съвършен за типичните приготвяния на ориенталската кухня, където оризът не се употребява за подготвяне на ризото и оризови супи, а като сурогат на хляба, за добавка към подправки на месни или рибни ястия.

Приготвяне на ориз Басмати

За да приготвите добре ориз Басмати, ще би трябвало да го сварите във вряща вода с щипка сол. Времето за подготвяне на ориз Басмати варира от 10 до 30 минути според от това дали е бял или пълнозърнест. За да сте сигурни за времето за готвене, постоянно проверявайте какво написа на опаковката.

Както при всеки тип ориз, по този начин и за ориз Басмати се предлага малко изплакване преди готвене, с цел да премахнете всички примеси.

Поради своя натоварен мирис ориза Басмати е отличен като част от ястия с риба или месо и зеленчуци, обогатено със сол, ароматни билки и подправки като къри, червен пипер, куркума и черен пипер.

Оризът Басмати с присъщия си усет се поддава доста добре на приготвянето на индийски и ориенталски ястия. Всъщност можете да го подправите със зеленчуци, с ядки и с подправките по ваш избор, в това число джинджифил, канела, кимион и кориандър. Оризът Басмати е подобаващ и като ориз за особено ризото.

С ориз Басмати можете да приготвите голям брой типичен предписания с ориз, като замените с него елементарния ориз: сварен ориз, задушен ориз, ризото, оризова чорба, оризов крем, мляко с ориз, салати с ориз, пълнени зеленчуци с ориз (тиквички, чушки, домати и др.), ориз аранчини, оризови топчета, кантонски ориз и др.

Екзотични предписания с ориз Басмати

 Ориз Басмати

Пилаф с ориз Басмати

Оризът Басмати може да се подготви с техниката на пилаф, която се състои в препичане на ориза в тиган, поръсване с бульон и варене, затрупан и без въобще да се разбърква. Това турско готвене може да се направи във фурната и на печката. Това, което ще ви покаже, че оризът е подготвен, е степента на мокрота: когато е изсъхнал, можете да го сервирате. Благодарение на мазнината, която поемат при печенето, зърната се отделят добре. На всеки 100 г ориз ще би трябвало да добавите 200 мл вода.

Ще ви би трябвало лук, който би трябвало да бъде нарязан на ситно и да се сложи в тенджера с похлупак (съдът също би трябвало да може да влезе във фурната). Добавете 50 г масло, с цел да омекне каймата на слаб огън. В този миг прибавете ориза и, като постоянно бъркате, го запечете за 3-4 минути, до момента в който зърната станат полупрозрачни и се отделят.

Загрейте бульона и постепенно го изсипете върху ориза, като го разбърквате. В този миг увеличете котлона и доведете течността до шупване, като спрете да бъркате. Покрийте съда и го поставете в авансово загрята фурна на 200 °C. Вашият пилаф ще бъде подготвен за 18 минути. Свалете капака: в случай че зърната са изцяло сухи, значи оризът ви е подготвен. Добавете няколко люспи масло и по-късно намачкайте с вилица. За да стане по-вкусен, можете да приготвите ориз Басмати пилаф със зеленчуци къри.

Ориз Басмати с моркови, грах и кашу

Необходими артикули за 2 порции: 180 г ориз Басмати (бял или пълнозърнест), 100 г свеж грах, 750 мл леко подсолена вода или зеленчуков бульон, 100 г моркови, 50 г кашу, по 1 щипка надробен джинджифил, червен и черен пипер, 1 щипка асафетида (по избор), 2 чаени лъжички семена от кимион, 2 супени лъжици зехтин.

Начин на подготвяне: За да приготвите тази рецепта с ориз Басмати, можете да употребявате бял ориз Басмати или, още по-добре, пълнозърнест ориз. Имайте поради, че пълнозърнестият има по-дълго време за готвене, тъй че проверете деликатно напътствията на опаковката. Обелете и измийте морковите и нарежете ги на кубчета. Бланширайте ги дружно с пресния грах за 5 минути. Пригответе 750 мл леко подсолена вода или зеленчуков бульон, получен съгласно вашите привички. Оставете всичко да заври в тенджера. В огромен тиган изсипете 1 супена лъжица зехтин и го загрейте за малко. Изсипете ориза Басмати и го препечете за към 1 минута, като разбърквате деликатно с дървена лъжица.

След това прибавете черпак вода или бульон в тигана с ориза и прибавете подправките. Добавете още един черпак вряща вода или зеленчуков бульон и прибавете морковите и граха в тигана. Продължете да добавяте вода или бульон, както при естественото готвене на ризото. Времето за готвене е към 15 минути за бял ориз Басмати и към 35 минути за пълнозърнест ориз Басмати. Когато оризът е съвсем, загрейте дребен тиган, в който можете да препечете кашуто за няколко минути. В този миг, когато оризът е сварен, всичко, което би трябвало да извършите, е да подправите с една или две супени лъжици зехтин, да добавите препечените кашу, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и сервирайте.

Кантонски ориз - истинската рецепта

Съставки: 200 г ориз Басмати, 1 глава лук, 6 супени лъжици фъстъчено масло, 250 г грах, 1 супена лъжица соев сос, 125 г варена шунка, 3 яйца, олио, сол на усет.

Начин на подготвяне: Сварете ориза в подсолена вода, задушете граха с малко олио като добавите гореща подсолена вода до подготвеност. Нарежете лука и го разделете на две елементи. Разбийте яйцата със солта и половината лук, загрейте две супени лъжици олио, прибавете яйчената примес и ги разбъркайте, прехвърлете ги в паница и ги нарежете на ситно. Когато оризът е сварен (преди да се разкашка), отцедете го, задушете го за минута с две супени лъжици олио, другата половина нарязания лук и соевия сос. Задушете шунката и граха със сол и олио, смесете съставките и ги задушете на слаб огън за няколко секунди.

 Аранчини с Басмати

Аранчини с ориз Басмати

Съставки за 4 порции: 180 г ориз Басмати, 2 пакетчета шафран, 200 г кайма примес, 100 г сварен грах, 60 г моркови, 60 г лук, 40 г пръчици целина, 50 г настърган пармезан, 20 г бяло вино, бульон на усет, на усет сол и черен пипер, 10 г зехтин, 1 яйце, олио за пържене, яйце и галета за панировката

Начин на подготвяне: Нарежете на ситно зеленчуците и ги изсушете в зехтин. Добавете каймата, откакто се запържи деглазирайте с бялото вино и оставете да се изпари. Подправете със сол и черен пипер. Добавете ориза и го сварете в соса, като долейте малко парещ бульон, в случай че е належащо. 5/10 минути след края на готвенето прибавете шафрана, авансово разтворено в купа с парещ бульон. Добавете граха, по-късно разбъркайте с настърганото сирене. Оставете ориза да изстине. Добавете яйцето, след което оформете аранчини с ръце. Панирайте аранчините в леко разрушеното яйце, по-късно в галетата. Запържете в щедро сгорещено олио и ги отцедете, откакто станат златисти, върху кухненска хартия. Сервирайте горещи.

Веган оризов крем

Необходими артикули за 1 порция: 40 г ориз Басмати, 200 мл бадемово мляко, канела или ванилия на усет, 1/2 банан, 1 ч.л. фъстъчено масло, подсладител на усет по избор.

Начин на подготвяне: Сложете бадемовото мляко (на усет с щипка канела и/или ванилия) в тенджера, оставете да заври и сварете в него ориза Басмати за 10 минути (или във всеки случай съгласно времето, посочено във вашата опаковка). Когато е сварен добре, оставете го да изстине и по-късно пасирайте с блендер. Регулирайте кремообразността съгласно вашите усети, вероятно добавяйки още мляко или вода, до момента в който смесвате всичко. Изсипете в чаша и приберете в ледник. Сервирайте го с нарязан банан, фъстъчено масло и подсладител по желание. Разбира се, можете да гарнирате крема с това, което ви харесва най-вече: пресни плодове, сушени плодове, шоколад, мед, ядки, сладко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР