Оригиналният водещ вокал и фронтмен на шотландската хардрок група Nazareth

...
Оригиналният водещ вокал и фронтмен на шотландската хардрок група Nazareth
Коментари Харесай

Почина легендарният Дан Маккафърти от Nazareth

Оригиналният водещ вокал и фронтмен на шотландската хардрок група Nazareth Дан Маккафърти умря на 76-годишна възраст, заяви Ultimate Classic Rock. Дългогодишният басист на групата Пийт Егню разгласи тъжната вест във Facebook: „ Дан умря в 12.40 ч. през днешния ден. Това е най-тъжното известие, което ми се е налагало да върша. Мериан и фамилията изгубиха прелестен любящ брачен партньор и татко, аз изгубих най-хубавия си другар, а светът загуби един от най-великите артисти, живели в миналото. Твърде смутен съм, с цел да кажа каквото и да било повече в този миг “, написа той.

Маккафърти и Егню основават Nazareth през 1968 година дружно с китариста Мани Чарлтън и барабаниста Даръл Суийт. Едноименният дебютен албум на бандата, публикуван през 1971 година, не съумява да влезе в класациите, както и неговият правоприемник, Exercises, от 1972 година Първият триумф на Nazareth идва с Razamanaz (1973) година, достигайки номер 11 в класацията за сингли в Обединеното кралство и пробивайки в долната част на Billboard 200 като номер 157. Следващите два албума на Nazareth – Loud `n` Proud от 1973 година и Rampant от 1974 година, се показват също по този начин добре. Но същинският интернационален пробив на рокаджиите се свързва с Hair of the Dog от 1975 година, който доближава Топ 20 в Billboard 200 и пласира на 10-о място в Hot 100 кавъра на Love Hurts на Everly Brothers. Останалата част от албума се трансформира в крайъгълен камък на хардрока от 70-те години, изключително заглавната му ария, на която Guns N` Roses вършат кавър в петия си студиен албум The Spaghetti Incident? (Чарлтън, който умря през юли, също продуцира някои от най-ранните демо записи на GNR).

Въпреки че Nazareth в никакъв случай повече не доближават триумфа на Hair of the Dog, те остават любимци на почитателите на хардрока. Блусарският пресипнал вокал на Маккафърти – нещо като кръстоска сред Род Стюарт и Брайън Джонсън от AC/DC, е общият знаменател в музикалния азбучник на групата.

Маккафърти афишира своето отдръпване от групата през 2013-а, базирайки се на хронично обструктивно белодробно заболяване, което лимитира дихателните му качества. 23-ият албум на Nazareth от 2014 година – Rock`n`Roll Telephone, бележи неговата лебедова ария с бандата.

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР