Оригинален начин за рекламиране на българския морски флот и приобщаване

...
Оригинален начин за рекламиране на българския морски флот и приобщаване
Коментари Харесай

Морските календари - оригинален начин за рекламиране на българския флот

Оригинален метод за рекламиране на българския морски флот и приобщаване на българина към морето са морските календари, описват от Регионалната библиотека " Пенчо Славейков " във Варна в публикацията " Морските календари ".

Джобно календарче с орнаменти от платноходки върху разгорещено море , рисувани от мариниста Александър Мутафов е публикуван още през 1923 година Подобни други календарчета, мостри на графичното майсторство, е имало и за годините 1924, 1925 и 1926.

През 1937 година е публикуван настолен седмичен морски календар . Отпечатан е в три цвята и на всеки лист са поместени фотоси, които отразяват активността на военноморския ни флот (по това време с името “Отделение за морска и дунавска полицейска работа и морска образователна част ”).

Илюстрациите са на съответни за времето си мостри на ветроходни образователни кораби, екран, подводница, изтребител, линеен транспортен съд. Репродукции на картини демонстрират моменти от боевете през Освободителната война. Снимки отразяват активността на ученици на Морското учебно заведение, ветроходни и гребни надпревари, кътове от варненското и бургаското пристанища, рибарския център Созопол, морските бани и други

Под всяка фотография има девиз, например: “Българската юноша копнее по хубостите и страхотностите на морето ”, “Водният спорт развива тялото и калява духа най-бързо и най-сигурно ”, “Да нямаш кораби, с които да използваш водните пътища, ще рече да буреняса най-плодоносната равнища ” .

Във Варненската библиотека се съхраняват два стенни морски календара за 1937 и 1938 година , илюстрирани с картини от Александър Мутафов.

Лозунгът под тях гласи: “Не чакай да създаваш флот, когато те атакуват, тъй като не се копае бунар, когато ожаднееш ” .

Календарът за 1940 година е илюстриран от различен прочут варненски художник-маринист Георги Велчев със съответния девиз: “Флотът е най-верният пазач на отечествените води и най-сигурният бранител на родните крайбрежия “ .
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР