Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) преразгледа леко нагоре

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) преразгледа леко нагоре
Коментари Харесай

ОПЕК запази прогнозите си за търсенето на петрол

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) преразгледа леко нагоре своите оценки за световния стопански напредък през отминалата година, само че в това време резервира без смяна прогнозите си за растежа и тези за международното търсене на нефт през 2023 г.

В януарски си отчет ОПЕК към този момент чака световен стопански напредък от 3% през 2022 година по отношение на миналата прогноза месец по-рано за покачване с 2,8 на 100. Организацията цитира " по-доброто от предстоящото икономическо показване през второто полугодие на 2022 година в разнообразни основни стопански системи " като съществена причина за леко повишената прогноза за отминалата година.

Прогнозата за 2023 година обаче остава непроменена, като ОПЕК чака световен напредък от 2,5%.на напредък от 2,5%.

Брутния вътрешен артикул (БВП) на Съединени американски щати се чака да бъде от 2% през 2022 година и да се забави до 1% през 2023 година, което е с почти 0,2 процентни пункта повече от предходната прогноза на ОПЕК.

Петролният картел увеличи едва и прогнозата си за икономическия напредък в еврозоната до 3,2% за 2022 година и до 0,4% за тази година.

Прогнозата за стопански напредък на Китай остава непроменена на равнища от 3,1% за 2022 година и от 4,8% за 2023 година Икономиката на Русия пък се чака да се свие с 4% през 2022 година и с 0,5% през 2023 г.

" Въпреки че се чака растежният подтик от края на предходната година да се придвижи през 2023 година, международната стопанска система ще продължи да се оправя с доста провокации на фона на висока инфлация, стягане на паричната политика от огромните централни банки и високи равнища на държавен дълг “, се споделя още в януарския отчет на ОПЕК.

Организацията на страните експортьорки на нефт също по този начин резервира непроменена прогнозата си за напредък на международното търсене на нефт с 2,5 млн. барела дневно за 2022 година и с 2,2 млн. барела дневно за 2023 г.

Според януарски отчет на ОПЕК, общото международно търсене на нефт се чака да бъде приблизително 99,6 милиона барела дневно през 2022 година и 101,8 милиона барела дневно през 2023 година През първото тримесечие на тази година се чака търсенето на нефт да нарасне с 1,7 милиона барела дневно в съпоставяне със същото тримесечие на 2022 г.

Въпреки това ОПЕК предизвести че прогнозите са " предмет на доста несигурности, в това число световното икономическо развиване, измененията в политиките за Covid-19 и продължаващото геополитическо напрежение ".

Междувременно петролните фючърси нарастват във вторник с към 1,5% предвид на прогнозите, че Китай, който е най-големият вносител на недопечен нефт, ще увеличи доста търсенето на значимата енергийна суровина.

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс акцентира по-рано през днешния ден, че облекчаването на Covid рестриктивните мерки от страна на Пекин може евентуално да усили търсенето на недопечен нефт с 500 000 барела дневно в международен проект.

Възходящото придвижване на цените на суровия нефт наподобява беше подкрепено и от оповестените през днешния ден последни стопански данни в Китай, които демонстрират, че брутният вътрешен артикул се е нараснал през последното тримесечие повече от предстоящото, макар че за цялата 2022 година Брутният вътрешен продукт набъбна с едвам 3% - вторият-най слаб напредък на китайската стопанска система от 1976 година насам.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР