Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК), препоръча в края

...
Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК), препоръча в края
Коментари Харесай

ОПЕК поиска ново свиване на добива на петрол, чака решението на Русия

Организацията на страните, експортьорки на нефт (ОПЕК), предложи в края на съвещанието си през днешния ден добивът на формата ОПЕК+, в който влизат и главните страни производителки на черно злато отвън картела, да се свие в допълнение с 1.5 млн. барела на ден, оповестиха " Ройтерс " и ТАСС.

За ОПЕК понижението ще бъде 1 млн. барела на ден, а за страните отвън картела - 500 хиляди барела на ден. За окончателното решение картелът чака позицията на Русия, заяви министърът на петрола на Венецуела Мануел Кеведо.

" Споразумяхме се за 1 милион барела на ден плюс 0.5 милиона барела ", сподели Кеведо и добави, че ОПЕК чака на следващия ден предложение от министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Саудитска Арабия, фактическият водач на картела, настояваше за тази стъпка, откакто цените на петрола пострадаха поради ковид и за малко се сринаха до непознати от последните години равнища. Covid-19 сътвори " невиждана обстановка " и съществени опасности за пазара. Безпрецедентни от 2008 година насам биха били и общите съкращения, в случай че сътрудниците на ОПЕК одобряват концепцията: свиването за няколко години би било в размер 3.6 млн. барела на ден, или 3.6% от световните доставки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР