Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви в четвъртък

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви в четвъртък
Коментари Харесай

ОПЕК подобри глобалните си икономически прогнози за тази и следващата година


Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) разгласи в четвъртък слаба възходяща проверка на прогнозите за растежа на международната стопанска система и към този момент чака повишаване на световния Брутният вътрешен продукт с 5,6% през 2021г. и с 4,2% през 2020 г.

Това като съставлява леко покачване на миналата оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за световен напредък от 5,5% през тази и с 4,1% през идната година.

" Прогнозата за световния напредък обаче продължава да бъде повлияна от несигурността, в това число разпространяването на разновидностите на Covid-19, както и темповете на разпространяване на коронавирусната имунизация в международен мащаб. Освен това равнищата на държавния дълг в доста райони, дружно с възходящият инфлационния напън и отговорите на централните банки, остават основни фактори, които изискват деликатно наблюдаване ", регистрира петролният картел в последния си постоянен месечен отчет за август.

ОПЕК предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за 2021 година ще нарасне с 6,1%, което съставлява намаляване с 0,3 на 100 по отношение на миналата оценка на картела, до момента в който прогнозата за 2022 година е нараснала с 0,5 процентни пункта до 4,1%.

ОПЕК вижда ускорение на икономическата интензивност на еврозоната с 4,7% тази година и с 3,8% през 2022 година, като и двете прогнози са леко повишени по отношение на отчета на картела през юли.

Междувременно японската стопанска система през 2021 година се чака да нарасне с 2,8%, а китайският Брутният вътрешен продукт се чака да се усили с 8,5% през актуалната година - без смяна по отношение на миналата оценка.

ОПЕК също по този начин удостовери досегашните си прогнози за световното търсене на нефт през тази и през идната година. В августовския си отчет картелът чака среднодневното ползване на нефт в международен проект да доближи 96,6 млн.барела - без смяна по отношение на юлската оценка.

За 2022 година ОПЕК продължава да чака повишаване на петролното търсене с 3,3 млн. барела до 99,9 млн. барела дневно, като то ще успее да надвиши 100 млн. барела дневно през втората половина на идната година.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР