Организаторът на терористичните нападения в САЩ – водачът на Ал

...
Организаторът на терористичните нападения в САЩ – водачът на Ал
Коментари Харесай

11 септември 2001: Защо все още държат хора в Гуантанамо

Организаторът на терористичните набези в Съединени американски щати – лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен от дълго време не е измежду живите – той беше премахнат през 2011 година в Пакистан от специфични елементи на американската войска. Но обвинените в тероризъм, за някои от които се допуска, че са взели присъединяване в подготовката на атентатите на 11 септември 2001 година, лишили живота на 3 000 души, към момента са арестувани в Гуантанамо.

Защо и Байдън не извърши обещанието си

Вече две години и половина Джо Байдън е президент на Съединени американски щати, само че едно от основните му предизборни обещания - да затвори доста оспорвания затвор в Гуантанамо на остров Куба - остава неизпълнено и до през днешния ден, показва АРД във връзка годишнината от атентатите. Причината: петима от намиращите се там 30 арестувани са обвинени, че имат директно присъединяване в атентатите от 11 септември. Сред тях е и Халид Шейх Мохамед, за който се счита, че е измежду уредниците на атентатите – дружно с Осама бин Ладен.

Конгресът на Съединени американски щати попречва прехвърлянето на петимата в затвор на американска земя. Защо към момента няма правосъден развой против обвинените? Дафне Евиатар от " Амнести интернешънъл " дава отговор на този въпрос по този начин:

„ Част от обяснението е, че доста от тези мъже са били изтезавани от Централно разузнавателно управление на САЩ, а евентуално и от американската войска “, споделя тя пред немската социална медия АРД. Правозащитничката позволява, че управляващите желаят да прикрият практиките на изтезания, които могат да станат обществено притежание по време на правосъдните процеси. В тази връзка АРД напомня, че изтръгнатите със мощ самопризнания не се одобряват като доказателства от съда.

Сделка с обвиняването?

Затова в тази ситуация с петимата обвинени в тероризъм от години се разисква по този начин наречената " съглашение за признание на виновност ". В американската правна система това значи да се вършат отстъпки на обвинените при изискване, че те се признаят за отговорни. В този случай: да няма смъртно наказване за петимата обвинени в тероризъм, в случай че те признаят присъединяване си в атентатите от 11 септември. Това би било потвърдено от съда съображение за подвеждането им под отговорност.

11 септември 2001: два самолета се взривяват в кулите на Световния търговски центърСнимка: Chao Soi Cheong/AP/picture alliance

Досега въпросната договорка се проваляше и заради съпротивата на фамилиите на починалите на 11 септември, напомня немското издание и цитира сестрата на един от водачите на разрушилия се в постройката на Пентагона във Вашингтон аероплан. Пред АРД Дебра Бърлингейм споделя, че за нея е недопустимо виновниците да се измъкнат с по-леки присъди и някой идващ американски президент да ги помилва.

Именно поради сходни настроения администрацията на Байдън единствено преди дни отхвърли няколко сложени от обвинените условия, с цел да одобряват препоръчаната им договорка. Сред тях са да вземем за пример това да не излежават доживотните си присъди в изолираност и да им бъде позволено да се хранят и молят дружно с други пандизчии, заяви „ Ню Йорк Таймс “. От Белия дом потвърдиха, че президентът Байдън е отхвърлил настояванията като основа за по-нататъшни договаряния.

„ Държавата е работила нелегално “

Адвокатката Алка Прадхан хвърля тежки обвинявания против Съединени американски щати: „ Правителството ни изостави след 11 септември. Държавата действаше нелегално. Плодовете от това в този момент се виждат: трайно е неподвижен юридическият развой за затваряне на тази страница “, твърди тя пред CBS.

Цели 22 години след атентатите очевидно към момента е прекомерно рано за някакви отстъпки пред обвинените, които биха могли да внесат оживление по въпроса, разяснява в тази връзка АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР