Органите на реда в Катманду използваха сълзотворен газ и водни

...
Органите на реда в Катманду използваха сълзотворен газ и водни
Коментари Харесай

Как подарък на САЩ предизвика бурни протести в Непал

Органите на реда в Катманду използваха сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпилян хилядите протестиращи в столицата на Непал, събрали се на демонстрации срещу... " подарък " на Съединени американски щати.

В неделя Народното събрание на страната гласоподава, с цел да ратифицира финансирана от Съединени американски щати инфраструктурна стратегия. The Millennium Challenge Corporation (MCC) е американска държавна организация, занимаваща се с филантропична активност, която през 2017 година реши да обезпечи безплатни средства в размер на 500 милиона $ за построяването на 300-километрова електропреносна линия и за обособен план, целящ да усъвършенства пътната мрежа на Непал, съобщи Си Ен Ен.

Правителствени чиновници увериха, че парите са безвъзмедни и че към финансирането няма прикрепени условия. Но критиците упорстват, че това съглашението ще подкопае суверенитета на Непал, защото законодателите няма да разполагат с задоволителен контрол над борда, който управлява инфраструктурния план.

Въпреки бурните митинги, на които има данни за ранени, министърът на информационните и осведомителните технологии Гианендра Бахадур Карки показа съглашението в Народното събрание и уточни, че плановете ще бъдат от изгода за 24 милиона от 30-милионното население на Непал.

" Безвъзмездната помощ ще бъде значим инструмент за социално-икономическото развиване на страната ", сподели Карки пред Народното събрание.

Големите политически партии, в това число членовете на ръководещата коалиция, са разграничени по въпроса дали да одобряват, или отхвърлят парите.

Посолството на Съединени американски щати в Непал разказа безвъзмездните средства на MCC като " подарък от американския народ и партньорство сред нашите народи, което ще обезпечи работни места и инфраструктура в Непал и ще усъвършенства живота на непалците ".

" Този ​​проект е пожелан от непалското държавно управление и непалския народ и е предопределен за транспарантно понижаване на бедността и растежа на стопанската система на Непал ", се споделя в изказване на посолството, оповестено късно в събота. " Дали непалските водачи ще ратифицират MCC е решение, което само и единствено Непал би трябвало да вземе като суверенна демократична нация ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР