ОрехиПрочетете ощеНенаситени мастни киселини, фолиева киселина, ниацин и други витамини

...
ОрехиПрочетете ощеНенаситени мастни киселини, фолиева киселина, ниацин и други витамини
Коментари Харесай

6 храни за отличници

Орехи
Прочетете още
Ненаситени мастни киселини, фолиева киселина, ниацин и други витамини от групата В, минерални соли и витамин Е – всичко това слага орехите преди всичко измежду „ умните ” храни. След тях се подреждат и останалите типове ядки.

Риба

Богатото наличие на омега-3 мастни киселини прави рибата извънредно значима за вярното действие на мозъка. Тя съдържа и избрани белтъци, които са  зходна субстанция за производството на хормоните адреналин, норадреналин и допамин, които са значими за концентрацията и бодростта. Една до три порции риба на месец доста понижават риска от инсулт.

Ябълки

Плодовете, разпределени на дребни порции денем, поддържат устойчиво равнището на кръвна захар, а то е извънредно значимо за естественото протичане на мозъчната активност. Твърде високата й централизация води до нарушение на познавателните процеси, както и прекомерно ниската. Ябълките са богати на полизахариди и баластни субстанции, които забавят усвояването на глюкозата, тъй че постепенно и дълготрайно доставят мозъка с нужната захар.

Овесени ядки

Овесът е освен богат на В-витамини и магнезий, само че и на доста белтъци, които служат като преходни стадии при синтезирането на значими невротрансмитери, какъвто е серотонинът. Той съдържа и сложни въглехидрати, които непрекъснато доставят мозъка с сила. Витамин В1 е значим за изгарянето на глюкозата и най-малката му липса води до отмалялост, меланхолия и проблеми с паметта и концентрацията.

Бобови храни

Съдържат витамини, минерали, фибри, белтъци, скорбяла и баластни субстанции, нужни за положителното действие на мозъка, както и омега-3 мастни киселини.

Зелен чай

И най-малкият дефицит на течности може да докара до намаление на умствените качества, отмалялост и главоболие – понижава се оросяването на мозъка и снабдяването му с хранителни субстанции. Ако най-хубавият метод да си набавим течности е водата, зеленият чай е на второ място - поради високото наличие на антиоксиданти и ободряващото деяние на кофеина. Това деяние е кратковременно и благотворно единствено при дребни дози. Кофеинът в зеления чай е по-малко, в сравнение с в кафето, резултатът от него е по-слаб, само че трае по-дълго.

Източник: obekti.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР