Орбиталният телескоп Кеплер, който от почти 10 години изучава Млечния

...
Орбиталният телескоп Кеплер, който от почти 10 години изучава Млечния
Коментари Харесай

NASA: Дните на Кеплер са преброени - телескопът изчерпа горивото

Орбиталният телескоп Кеплер, който от съвсем 10 години учи Млечния път, скоро ще приключи работата си.
През тези 10 години галактическият телескоп откри над 2500 планети отвън Слънчевата система. На 30 от тях е допустимо да има вода.

NASA сложи Кеплер на разстояние 94 милиона благи от Земята, в орбита към Слънцето. По този метод гравитацията и отразената светлина не оказват въздействие върху точните измервания на далечните планети. И още, в този регион телескопът няма да се трансформира в галактически боклук, заплашващ полетите и галактическите апарати.

През месец май 2013 година Кеплер се повреди, само че след една година, експертите на NASA го върнаха в работен режим. Оттогава телескопът откри стотици екзопланети, като 300 от тях бяха доказани от учените. Научните проучвания постановяваха честото завъртане на телескопа и в последна сметка горивото се изчерпа.

Работата на Кеплер продължи доста повече от плануваното. Изчислено бе, че горивото ще стигна за към 30 месеца. Вместо това телескопът устоя 51 месеца. Сега към този момент е известно, че Кеплер ще спре да работи през месец април. Но напълно скоро в космоса ще бъде изведен аналога на Кеплер – орбиталната обсерватория TESS, която ще следи и изследва Млечния път.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР