Опозиционните партии Възраждане и Има такъв народ (ИТН) сезираха Конституционния

...
Опозиционните партии Възраждане и Има такъв народ (ИТН) сезираха Конституционния
Коментари Харесай

Възраждане и Има такъв народ сезираха Конституционния съд за промените в основния закон

Опозиционните партии " Възраждане " и " ИТН " (ИТН) сезираха Конституционния съд (КС) за измененията в главния закон. Те апелират всички 23 променени параграфа в Конституцията, само че главно са срещу тези за правосъдната промяна, които лимитират пълномощията на основния прокурор.

Това се случва, откакто преди дни президентът Румен Радев поради няколко ремонти, множеството от които понижават неговите пълномощия. Сред тях са опцията депутати и министри да са с двойно поданство, ограничението на избора на президента за длъжностен министър председател, опцията Народно събрание да работи, даже да не успее да назначи кабинет, ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор да се назначат, без да е публикуван декрет.

В края на предходната година Народното събрание в Конституцията с гласовете на обединенията, които поддържат държавното управление - „ Продължаваме промяната - Демократична България “ , ГЕРБ и Движение за права и свободи . Те изготвиха и одобриха измененията в рамките единствено на 6 месеца .

Двете партии, които сезират Конституционен съд, имат общо 48 депутати, тъкмо колкото е належащо за това.

" Днес жалбата към този момент е подписана, 40 страници обосновка по безусловно всяка от точките, която беше призната и изменена от това Народно заседание ", сподели водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов в взаимно изказване с представители на Има Такъв Народ.

" Атакуваме всяко едно нещо, което предложиха, просто тъй като те за изцяло творчество получиха голяма двойка, в случай че мога по този начин да се изразя ", добави ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов .

Според него това било мнението на всички професионални гилдии в региона на правото, " в това число и на обичаната им Венецианска комисия , която ги унищожи ". Макар че тя насочи някои рецензии и рекомендации обаче, Европейската комисия за народна власт посредством право, каквото е формалното ѝ наименование,, оповестиха през октомври от правосъдното министерство.

Петър Петров от " Възраждане " добави, че това, което ги отличава от настояването, импортирано от президента, е, че оспорват сърцевината на конституционните промени - глава " Съдебна власт ". Според тях всъщност орязването на пълномощията на основния прокурор, разделянето на Висшия правосъден съвет , смяната на мандатите на ръководителите в правосъдната власт и на метода на назначението им не може да бъде осъществено от Обикновено Народно заседание.

Освен това то трансформира салдото сред управляващите и опцията за съвместен надзор сред тях, мотивираха се още от двете обединения.
 Конституционните промени, обяснени в 90 секунди  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР