Опитвали ли сте мек, ароматен и бухнал хляб, изваден току-що

...
Опитвали ли сте мек, ароматен и бухнал хляб, изваден току-що
Коментари Харесай

Как да направим хляба мек и бухнал?

Опитвали ли сте мек, благоуханен и набъбнал самун, изваден преди малко от фурната? В дребните публични пекарни продаваха преди десетилетия подобен самун. Беше толкоз сладостен и мек, че свършваше половината по пътя до у дома.

Днес в огромните вериги магазини може да се откри единствено фабрично създаден и в множеството случаи нарязан самун, който е надалеч от познатия на доста хора идеален усет. Такъв в този момент може да се подготви единствено вкъщи, само че в случай че се спазят някои съществени условия.

Първото изискване за подготвяне на бухнал самун е той да бъде добре изпечен. Вътрешността на вярно изпечения самун остава мека, а коричката е хрупкава. За да е въздушен и мек, му е нужен набухвател. Набухвател за хляба в предишното е бил квасът, в този момент се употребява квас. Възможностите за избор са сред суха и жива квас. За предпочитане е живата, тя обезпечава тази въздушна същина на хляба, която всички харесват.

Второто изискване е брашното. Изборът му е значим. Не всяко брашно е еднообразно положително, с цел да си приготвим от него главната храна на българина. Брашното вид 500 е добра концепция. Ако имате вид 450, оставете го за сладки и се снабдете с нужното. Съхраняването на суровината също е значим миг. Влажното брашно ще провали концепцията ви още на старта. Освен това би трябвало да се помни, че се пресява директно преди омесването на тестото.

 мек самун

Друго изискване е да се съблюдават доста строго редът на добавяне на обособените съставки. Казано е, че маята, солта и захарта не трябва да се поставят смесени и това би трябвало да се съблюдава. Истината е, че захарта оказва помощ на тестото да бухне, до момента в който солта го прави по-плътен и това би трябвало да се има поради при замесването, в случай че се търси като резултат набъбнал и мек самун.

Майсторлъкът е в месенето и съгласно хората с най-дълъг опит, тестото би трябвало да се удари 100 пъти в масата, с цел да се получи търсеният резултат. Това значи постепенно и дълготрайно месене, което да разреши на глутена да се развие, с цел да се получи този въздушен резултат.

Последният миг е изпичането. Домашната пещ в предишното е била наложителна за всеки дом поради приготвянето на хляба. Днес фурната я замества не толкоз сполучливо, само че усетът и опитът могат да създадат по този начин, че домът ви да ухае на свеж и апетитен мек самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР