Опитахме се да запознаем максимален брой делегации с истинското положение

...
Опитахме се да запознаем максимален брой делегации с истинското положение
Коментари Харесай

Симеонов: ЮНЕСКО бяха заблудени за парк Пирин

Опитахме се да срещнем оптимален брой делегации с същинското състояние в парк " Пирин ", тъй като се оказа, че огромна част от членовете на Комитата на ЮНЕСКО за международното естествено завещание са тотално подведени и не разполагаха с достоверна информация . Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов в коментар по отношение на решението на ЮНЕСКО за проекта за ръководство на парк " Пирин " (решение 42, 7b 72). Когато на хората им се изясни, схващат , добави Симеонов.

На експлицитен въпрос знае ли ЮНЕСКО за рекомендацията на основния прокурор Сотир Цацаров по отношение на изменение на концесионния контракт за ски зоната в Банско - тъй като концесионерът " Юлен " употребява по-голяма повърхност от разрешеното, Валери Симеонов разгласи, че в този момент към този момент можело да се подписа анекс с " Юлен " за концесията. Става въпрос за механически неточности , акцентира той, съобщи Actualno.com.

Вицепремиерът призна, че още от началото на седмицата българската делегация е почнала да търси срещи с членове на комитета, само че това не било доста елементарно, тъй като всички работели от 09:00 часа сутринта до 18:00 часа. ЮНЕСКО е доста добре работещ и сериозен орган и трябваше да вадим представители на другите делегации, като ги вадехме от зала, съобщи водачът на НФСБ, който добави, че било доста тежко. Симеонов призна и, че първите диалози били с Китай, Бразилия, Куба – тъкмо страните, посочени от " За да остане природа в България ", като вицепремиерът призна и, че са събрани 11 подписа от 21 членове – още веднъж на всички посочени от " За да остане природа в България " страни (Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола). Най-важният триумф обаче бил диалогът с IUCN (Международния съюз за отбрана на природата) – организацията, която в началото подготвила решението на ЮНЕСКО, с което се не разрешават измененията в проекта за ръководство на Пирин без да има екологична оценка.

От Министерство на околната среда и водите пък споделиха, че било операция, че би трябвало да има наложителна екологична оценка на проекти за ръководство като този за Пирин . Той не попадал в Директива за стратегическа екологична оценка – в тази инструкция попадали единствено устройствени проекти. От екоминистерството дадоха обещание и, че няма да бъдат гледани оферти за застрояване отвън концесионната зона.

Валери Симеонов съобщи и, че " нихилистичните представители на зелените организации " също водели диалози, само че в последна сметка всички членове на Комитета гласоподава " за ", като единствено Уганда била с известни запаси. Щеше да е гласовит пестник върху държавното управление и България, в случай че беше останало предното проекторешение, посочи вицепремиерът и се похвали, че в този момент може да се построяват ски оборудване в буферната зона на концесията за Банско (бел. ред. - според решението такива уреди не би трябвало да въздействат на оценката за международно културно завещание на ЮНЕСКО за парка). Има обаче рекомендация от ЮНЕСКО България да се въздържа от други решения, преди Върховен административен съд да се произнесе по отношение на Плана за ръководство на парк " Пирин " и би трябвало ли да има екологична оценка . Ще има единствено екологична оценка при декларирано капиталово предложение.

Симеонов не пропусна да посочи, че идеята за измененията на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " е негов персонален ангажимент. Той сподели, че е бил в Бахрейн дружно с представители на Министерство на околната среда и водите. Искам да видя в този момент какви ще са причините на тези, които разнасят едни големи плакати " Да спасим Пирин " . Знаете каква е тактиката на " Зелените " - да те набутат в скица за многочислени обжалвания , заключи Симеонов що се отнася до първичното проекторешение да има екологична оценка за целия проект за Пирин, виждайки проблем в това, че България няма непрекъснат представител в ЮНЕСКО. Трябва Министерският съвет да прати непрекъснат представител и " той да пречи на всички тези акции, които се правят от псевдоекологичните организации – WWF и прочие, и прочие " , счита Симеонов. Той още няма предложение кой да бъде този човек.

До 1 декември, 2019 година България би трябвало да показа пред ЮНЕСКО отчет по отношение на развиването за парк " Пирин ", най-много касаещ какво е решил Върховен административен съд.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР