ОПЕК+ вероятно ще запази политиката за добив на петрол непроменена

...
ОПЕК+ вероятно ще запази политиката за добив на петрол непроменена
Коментари Харесай

ОПЕК+ няма да бърза с намаляването на добива

ОПЕК+ евентуално ще резервира политиката за рандеман на нефт непроменена на срещата в неделя, съобщи Ройтерс базирайки се на пет източника от петролния картел.

Други двама неназовани представители са на мнение, че е евентуално да се обмисли в допълнение понижаване на производството, с цел да се поддържат цените, които се намалиха заради опасения от световно икономическо закъснение.

Организацията на страните експортьорки на нефт и съдружниците й, в това число Русия, известни като ОПЕК+, се срещат, защото търсенето е изправено пред усложнения от забавящите се стопански системи и политиката на Китай за " нулев коронавирус ". В същото време задаващото се ембарго на Европейския съюз за импорт на съветски недопечен нефт от 5 декември, както и дискутираната горната граница на цените предлагана от на Г-7 за слагат редица въпроси свързани с предлагането на суровината.

Пет източника от ОПЕК+ споделиха на Ройтерс, че неделната среща най-вероятно няма да промени съществуващата политика. Други двама представители са показали, че групата може да разиска друго редуциране на продукцията, макар че нито един от тях не счита, че ново редуциране е доста евентуално да се случи на идната среща.

Спадът в цените на петрола, откакто стойностите на суровината приближиха до исторически върхове от 147 $ за барел през март, заради спора в Украйна, накара анализатори като основаната в Ню Йорк " Юрейша Груп " (Eurasia Group) да предположат, че ОПЕК+ може да понижи в допълнение добива. Суровият нефт вид Брент се търгуваше малко над 85 $ за барел през днешния ден.

През октомври ОПЕК+ понижи добива на петрол с 2 милиона барела дневно представляващи към 2 на 100 от международното предложение. Решение, което администрацията на Белия дом разгласи като недалновидно.

От най-големият експортьор от ОПЕК Саудитска Арабия обявиха, че ОПЕК+ се придържа към съкращения на добива и даже може да се подхващат спомагателни ограничения за балансиране на пазара.

" Настоящото понижение от 2 милиона барела дневно от ОПЕК+ е планувано да продължи до края на 2023 година, само че в случай че има потребност от предприемане на спомагателни ограничения, посредством ново понижаване на производството, с цел да балансираме предлагането и търсенето, ние постоянно оставаме подготвени да се намесим ", съобщи саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, представен от държавната осведомителна организация SPA

Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и Ирак се срещнаха предходната седмица и подчертаха значимостта на спазването на съкращенията на добива на ОПЕК+, които не престават до края на 2023 година, се споделя в изказване на саудитското енергийно министерство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР