Омикрон“ не е същото заболяване каквото имахме преди една година.

...
Омикрон“ не е същото заболяване каквото имахме преди една година.
Коментари Харесай

Британски учен: Омикрон е началото на края на пандемията

" Омикрон “ не е същото заболяване каквото имахме преди една година. Високата смъртност и хоспитализации към този момент са в историята. С тази оптимистична прогноза водещият английски имунолог сър Джон Бел разяснява новата вълна от случаи на ковид във Англия, а и по света, пред Би Би Си.

Новият коронавирусен вид " Омикрон “ към момента не е засечен публично у нас, само че се допуска, че той евентуално към този момент е тук. Той е доста по-заразен от по-ранния " Делта “, само че от данните за момента излиза наяве, че предизвиква доста по-леко заболяване.

Ситуацията във Англия

През последните дни на Острова на дневна база се записват по близо 100 хиляди нови случая на ковид. В същото време обаче няма повишение на смъртността или хоспитализациите. Причините за това са сложни, само че най-много – високото ваксинално покритие във Англия и по-лекото протичане на COVID-19, породен от " Омикрон “.

Сър Джон Бел, който е професор по медицина в Оскфорд, както и основен теоретичен консултант на английското държавно управление, споделя, че въпреки лекото повишаване на хоспитализациите, всеобщо новозаразените прекарват заболяването по-леко.

" Много по-малко пациенти имат потребност от О2, а междинната дълготрайност на болничния престой е спаднала до единствено три дни “, споделя Бел.

" Ужасните подиуми, които видяхме преди година на запълнени интензивни отделения и доста умиращи хора, към този момент са в историята, съгласно мен. Мисля, че хората би трябвало да се успокоят по отношение на това, което идва “, разяснява Бел пред Би Би Си.

Тази доктрина въпреки всичко не се поддържа от всички. Джордж Юстъс, който е основен секретар по въпросите за околната среда, разяснява пред медиите, че държавното управление следи извънредно деликатно равнището на хоспитализациите сега.

Въпреки това призна, че те не са толкоз доста спрямо предходни талази на ковид.

" Има ранни, само че обещаващи данни от Южна Африка, че " Омикрон “ предизвиква доста по-малко хоспитализации, както и понижава дните престой в болница. Към момента държавното управление не счита, че би трябвало да се подхващат други ограничения, само че продължаваме да следим хоспитализациите “, споделя Юстъс.

Добри вести и от Южна Африка

Ново изследване сочи, че вероятността " Омикрон “ да измести " Делта “ е доста огромна. Данните идват от Южна Африка, само че учените предизвестяват, че са основани на дребна група от хора.

Според резултатите от изследването хората, които са изкарали ковид след заразяване с разновидността " Омикрон “ развиват извънредно мощен имунитет, който защищава и от " Делта “.

За задачата са изследвани 33 имунизирани и неимунизирани пациенти, които са се заразили с " Омикрон “ в страната. 14 дни след първичното заразяване обезвреждащите антитела против " Омикрон “ се усилват 14 пъти, а тези против " Делда “ съвсем 5 пъти.

Данните от изследването съответстват с догатките, че " Омикрон “ евентуално ще измести изцяло " Делта “ от разпространяване едно на ръка поради това, че е по-заразен и второ – тъй като дава имунитет и против предходни разновидности на вируса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР