Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати писмо до председателя на Народното

...
Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати писмо до председателя на Народното
Коментари Харесай

Мая Манолова търси подкрепа от парламента за миньорите от Бобов дол

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати писмо до ръководителя на Народното събрание и до управленията на всички парламентарни групи с молба за среща, на която дружно със съкратените миньори от последния под земята рудник за рандеман на въглища у нас „ Бобов дол “ да потърси подпомагане за разрешаване на казуса с тяхното пенсиониране. Това стана ясно през днешния ден при визитата на омбудсмана в рудника дружно с специалисти от Министерството на труда и обществената политика, Националния застрахователен институт и Агенцията по заетостта.

Подземните служащи не могат да се пенсионират, поради корекция в закона от края на предходната година, с която без диспути, без разискване и без планове, народните представители са „ отрязали “ опцията служащи да се пенсионират при навършване на 45 години и четири месеца и с най-малко 10 години стаж подземен. Тези промени ще обиден 80 души от 400-те, на които следва поетапно да бъдат съкратени от мината.

"Още в края на предходната година, след направените от депутатите законодателни промени, е зародил този проблем при пенсионирането на миньори, само че след мое гледище и на разбирането на Национален осигурителен институт и на неговото управление бяха признати правила, които дадоха опция на подземните служащи, съкратени през 2017 година, да се пенсионират по остарелия закон. Сега казусът излиза още веднъж с цялостна мощ за всички, които следва да бъдат съкратени през тази година, само че вместо да се пенсионират, ще чакат 10 или 12 години, до момента в който не създадат нужната пенсионна възраст от 54 година,разписана в новите разпореждания ", изясни Манолова.

Тя изрази неразбиране за какво нито един народен представител не се е заел да внесе направените от нея и входирани на 8 януари т.г. в Народното събрание оферти, които целят връщане на остарялото положение на законодателството, което ще разреши на миньори с над 10 години трудов стаж и навършени 45 години и шест месеца, да се пенсионират обикновено.

Манолова разяснява и други два казуса, свързани със съкращението на миньорите от „ Бобов дол “, които обаче не са навършили възраст за пенсиониране.

„ Първият е по какъв начин да си намерят нова работа. Затова и тук са специалистите от Агенцията по заетостта, които поемат ангажимент да ги съветват и да ги ориентират със свободни позиции на пазара на труда, както и с курсовете за преквалификация “, сподели публичният бранител. На срещата стана ясно, че оферта за наемане на към 300 миньори към този момент е отправила белгийска компания към кметицата на Бобов дол Елза Величкова.

„ Мисля, че този проблем няма да е толкоз сложен за решение, тъй като безусловно до момента в който пътувах тази заран ми се обадиха работодатели от района, които оферират високи заплати, превоз, храна и всички придобивки в случай, че има предпочитание да се стартира работа “, описа омбудсманът.

За другия проблем – погашение на дължимите компенсации и заплати, от мениджмънта на мината увериха, че това ще се случи в период.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР