Омбудсманът Мая Манолова организира широка обществена дискусия под наслов „Европа

...
Омбудсманът Мая Манолова организира широка обществена дискусия под наслов „Европа
Коментари Харесай

Омбудсманът свиква форум срещу двойния стандарт в качеството на храните от ЕС

Омбудсманът Мая Манолова провежда необятна социална полемика под наслов „ Европа на два стандарта при храните - предпазени ли са правата на българските консуматори “, отдадена на разликите в качеството на храните в страните от Западна и Източна Европа, съобщи БГНЕС.
Форумът ще се състои на 18 септември 2017 година /понеделник/ от 12:00 часа в зала „ Изток “ в постройката на Народното събрание /пл. „ Народно заседание “ № 2/.
Участие ще вземат български евродепутати, посланици на държавите-членки на Европейски Съюз, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров, народни представители от парламентарните комисии по земеделието и храните, по вероизповеданията и правата на индивида, по опазването на здравето, по въпросите на децата, младежта и спорта, по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите, ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, управлението на Българската организация по сигурност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и специалисти в региона.
Специални видеообръщения към участниците ще създадат европейският комисар за правораздаването, потребителите и равенството сред половете Вера Йоурова и българският еврокомисар по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел. Ще бъде излъчена и позицията на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер против двойния стандарт при храните.
Идеята на полемиката е да се набележат решения за попречване на казуса с двойния стандарт при храните от една и съща марка с разнообразни съставки и друга цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа. Най-често пострадалите у нас са децата и подрастващите, които са нормалните консуматори на храни с двоен стандарт. Омбудсманът Мая Манолова ще показа и съответни артикули с фрапантни разлики в съставките и цените.
В рамките на форума ще бъде подписана декларация, която приканва европейските институции да одобряват законодателство и единни стандарти против двойния стандарт. Документът ще бъде импортиран в Европейския парламент по време на чуване по тематиката в края на м. септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР