Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес препоръка до министъра на труда

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес препоръка до министъра на труда
Коментари Харесай

Манолова към социалния министър: Платете на хората с увреждания до края на месеца

Омбудсманът Мая Манолова изпрати през днешния ден рекомендация до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков по отношение на използването на Закона за хората с увреждания /ЗХУ/ и Закона за персоналната помощ, които са в действие от 1 януари. 

Според публичния бранител е невероятно да бъде осъществена смяна в политиките за хората с увреждания, без да се слагат преди всичко потребностите на хората в неравностойно състояние и без обезпечаване на съответна и правилна информация за техните права. 

Манолова обръща внимание на обществения министър, че в институцията на омбудсмана постъпват многочислени тъжби от хора с увреждания, които се оплакват от прекратените обществени пенсии за неработоспособност от началото на 2019 година и изплащането им като месечна финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания, което ще стартира едвам от средата на месец февруари. Тя упорства за погашение на месечната финансова поддръжка за м. януари до края на сегашния месец, както и за обезпечаване на механизъм, който да подсигурява, че тази финансова поддръжка ще се изплаща в границите на месеца, за който се отпуска. 

За да се подсигуряват правата и ползите на хората с увреждания и техните фамилии, Манолова упорства за оптимално информиране на хората с увреждания, които попадат в обсега на месечната финансова поддръжка по ЗХУ, както и че те няма да бъдат ощетени и ще получават финансова поддръжка не по-малка от тази, преди влизането в действие на закона.

Мая Манолова показва, че би трябвало да бъде избегната спомагателната административна тежест за хората с увреждания при разпределяне на месечната финансова помощ. Т.е. всички жители с увреждания, които са подпомагани с месечни добавки за обществена интеграция и/или със обществени пенсии за неработоспособност, да получават новата финансова поддръжка служебно, без подаване на заявление-декларация.

Омбудсманът насочва забележка и че от началото на годината хората с увреждания са възпрепятствани да получават полагащата им се асистентска поддръжка, тъй като общините отхвърлят да извършват отговорностите си по Закона за персоналната помощ и не възобновяват договорите за персонални асистенти. Общественият бранител предлага кметовете по места да обезпечат опция хората с увреждания да не престават да получат асистентски услуги до 1 септември 2019 година, когато ще стартира даването и финансирането на персоналната помощ. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР