През нощта на 10-ти срещу 11-ти май бе възможно да

...
През нощта на 10-ти срещу 11-ти май бе възможно да
Коментари Харесай

Историческо събитие: най-силната геомагнитна буря от стотици години насам може да настъпи през следващите часове

През нощта на 10-ти против 11-ти май бе допустимо да се следят северни сияния даже в междинните географски ширини, където нормално е невероятно да се видят. Причината е мощна геомагнитна стихия, зародила в резултат на слънчеви изригвания и изхвърляне на слънчева плазма. Въпреки това е прекомерно рано да се каже, че всичко е завършило. Тъй като имаше няколко предавания, през идващите часове може да чакаме още по-мощна геомагнитна стихия. Напълно допустимо е тя да бъде най-силната от 1859 година насам, когато се е случило събитието Карингтън. Ако това е правилно, последствията могат да бъдат пагубни, в това число и световно прекъсване на тока.

В доста елементи на планетата хората за първи път в историята към този момент виждат северното зарево

Какво се случва на слънцето

Добре знае се, че слънчевите стихии се предшестват от слънчеви петна на Слънцето. По-долу ще се спрем малко по-подробно на това какво съставляват слънчевите петна и за какво се появяват. От тези петна има изхвърляне на коронарна маса, която, достигайки Земята, стартира да взаимодейства с нейното магнитно поле, което води до магнитна стихия.

Подобна обстановка се следи и този път – на Слънцето се образува гигантското леке AR3664, което може да се види даже с невъоръжено око, в случай че носите тъмни слънчеви очила. Диаметърът му е 16-17 пъти по-голям от този на нашата планета. Петното провокира няколко изхвърляния на коронарна маса едновременно. Първият облак от заредени частици към този момент доближи Земята, което разреши да се следи северно зарево през нощта от 10-ти против 11-ти май. Останалите облаци обаче едвам в този момент стартират да „ щурмуват “ нашата планета.

Причината за геомагнитната стихия е голямото и извънредно интензивно слънчево леке на Слънцето

Земята е изправена пред мощна геомагнитна стихия

Изглежда, че мощните геомагнитни стихии се случват постоянно, само че ние постоянно даже не ги виждаме. Освен това Слънцето сега е в пика на своя 11-годишен цикъл на нараснала интензивност. Следователно честите магнитни стихии не са изненада в днешно време. Този път обаче обстановката може да се окаже в действителност необикновена.

Поне пет изхвърляния на AR3664 са били ориентирани към Земята. Вероятно три от тях могат да се комбинират, с цел да образуват „ анибално изхвърляне на коронална маса “, при което по-късният „ облак “ се движи по-бързо от изпуснатите по-рано. Така той ги настига, слива се с тях и отприщва „ цунами “ от плазма върху планетите, които се оказват на неговия път.

Специалистите от NOAA към този момент неколкократно покачиха прогнозата си за равнището на геомагнитната стихия. В последна сметка за първи път от 2003 година насам тя получи равнище „ изключителна “. Плътността на слънчевия вятър може да бъде към 100 частици на 1 см³, а скоростта му ще доближи 900 км/сек. Както бе упоменато нагоре, допустимо е геомагнитната стихия да надвиши интензивността на събитието Карингтън, известно още като „ слънчевата супербуря “, настъпило през 1859 година

По време на събитието Карингтън северното зарево е следено даже на екватора

Какво може да се случи на Земята вследствие на геомагнитна стихия

Последната мощна геомагнитна стихия на Земята се е случила на 13-14 март 1989 година и е наречена „ Квебекското събитие “. Тогава слънчевото изригване е било 3 пъти по-слабо от настоящето, само че е довело до повреди в електроцентралите и разстройства във високочестотните радиокомуникации по цялата планета.

Последствията от актуалната стихия към този момент се следят. Така да вземем за пример, както оповестява Ройтерс, Starlink, подразделението на SpaceX, предизвести за утежняване на качеството на услугите, защото спътниците са подложени на най-силната от доста време геомагнитна стихия.

Сателитите на Starlink на SpaceX към този момент имат проблеми с връзката

Възможно е също по този начин да зародят проблеми при електронните устройства и информационните системи. Да се повредят системите за сателитна навигация. Възможно е да се повреди електрическото съоръжение, което може да докара до спиране на електрозахранването. По-конкретно, съществува огромна възможност от щета на трансформаторите. За хората магнитната стихия не е толкоз рискова. Атмосферата и магнитосферата ни защищават от галактическата радиация. Единственото, което е целесъобразно, е да се откажем от пътуванията със аероплан. Както и от разходките високо в планината, защото колкото по-високо се намира човек, толкоз по-голяма доза радиация може да получи.

Но макар всички рискове и проблеми, които носи геомагнитната стихия, за доста райони тя е неповторим късмет да видят северното зарево със личните си очи. Така да вземем за пример по време на събитието Карингтън северното зарево е било следено даже на екватора. Това е в действителност красиво събитие, което може да има разнообразни цветове според от газа, с който взаимодействат заредените частици в атмосферата.

Допълнение: По време на писането на публикацията бе оповестена нова информация. Мощната геомагнитна стихия, която в петък провокира нощно полярно зарево в огромна част от Европа и Съединените щати и наруши работата на Starlink и GPS, ще продължи най-малко до понеделник. Центърът за прогнозиране на галактическото време към Националния център за прогнозиране на океанските и атмосферните условия на Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати отбелязва, че рисковите условия от равнище G5 не престават от събота сутринта заради нарасналата слънчева интензивност.

„ Заплахата от спомагателни мощни изригвания и изхвърляния на коронарна маса ще се резервира, до момента в който огромното скупчване на слънчеви петна не изчезне от полезрението през идващите няколко дни “,

заявиха от организацията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР