Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира Гешев за проблеми в лечението на онкоболни

Омбудсманът Диана Ковачева сезира основния прокурор Иван Гешев, служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и вр.и.д. шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Йорданка Пенкова във връзка журналистическо следствие и тъжби за нарушени права на пациенти с онкологични болести и компрометирането на тяхното лекуване, осведомят от прессекретариата на омбудсмана.

Става въпрос за следствието на Валя Ахчиева " Пътеводителят: Търговия със гибел? “, в което се твърди за порочна скица за неприлагане на онкоболни хора на скъпоструващи медикаменти, заплащани от НЗОК, и неналичието на ефикасен надзор, за което омбудсманът желае инспекции.

" Възможността използването на пациент на скъпоструващ лекарствен артикул, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде регистрирано повече от веднъж в Системата за верификация на медикаментите, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, основава действителни предпоставки лекарствени артикули на процедура да не бъдат приложени, с което не просто жестоко се нарушават права на жителите като пациенти и здравноосигурени лица, а и е допустимо да се стигне до телесно увреждане или гибел “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание на сериозността на изнесените изказвания, тъй като се отнасят за изключително уязвима група, каквито са онкоболните пациенти, за които е решаващо навременното и дейно лекуване.

" Освен съответните случаи с лекарствения артикул, обект на журналистическото следствие, неналичието на ефикасен надзор основава основателни терзания, че изнесеният в предаването случай не е индивидуален и посочената скица е допустимо да се ползва и за други скъпоструващи лекарствени артикули, от което да произтекат извънредно неподходящи последствия в здравната сфера на безграничен брой лица “, добавя Диана Ковачева.

Тя акцентира, че в случай че при онкологично болен пациент не е приложено животоспасяващото лекарство или лекуването му бъде прекратено и не е завършено съгласно лекарското наставление, съществува действителен риск това да има съдбовен край за него.

Пред здравния министър и вр.и.д. шеф на Здравната каса проф. Ковачева показва, че по този начин се накърняват и ползите на НЗОК, и правата на

здравноосигурените лица, вследствие изразходването на средства от бюджета на Касата, закупила действия, които действително не са осъществени.

" Смятам, че като финансов орган, чиято съществена задача е да реализира и управлява наложителното здравно обезпечаване в България, в частта му по ръководството на събраните средства и заплащането на употребяваните здравни действия и медикаменти в интерес на здравноосигурените лица, НЗОК следва да разполага и да упражнява ефикасен механизъм за реализиране на надзор на изпълнителите – договорни сътрудници, включително по отношение на действителното използване на заплатените от нея скъпоструващи лекарствени артикули “, написа още омбудсманът до здравните управляващи. Тя упорства при констатиране на пропуски и нарушавания да бъдат подхванати плануваните в нормативната уредба ограничения, а при нужда и сезиране на други органи.

" Очаквам също в къс период да бъдат разисквани и подхванати дейности, с които да се обезпечи дейно следене и надзор върху използването на лекарствени артикули, включително за налагане на ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания за нарушителите. Смятам, че е неотложно да бъде обезпечено наложителното въвеждане на серийните номера на лекарствените артикули във верификационната система, до която НЗОК да има достъп и да упражнява навременен и ефикасен надзор, с което да отпадне опцията да заплаща за действия, които на процедура не са осъществени и в това време, което е най-важното - да бъдат предпазени правата на пациентите и достъпа им до лекуване “, акцентира още в писмото си до Министерство на здравеопазването и НЗОК омбудсманът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР