Омбудсманът Диана Ковачева изрази категоричната си позиция против предвиденото 35%

...
Омбудсманът Диана Ковачева изрази категоричната си позиция против предвиденото 35%
Коментари Харесай

Омбудсманът призова КЕВР да не приема скока на водата в Хасково

Омбудсманът Диана Ковачева изрази безапелационната си позиция срещу плануваното 35% нарастване на цената на водата в гр. Хасково. Спрямо 2021 година тя нараства от 3,524 лева на 4,758 лева с Данък добавена стойност, а през 2026 година – скача с 58% по отношение на 2021 година, т.е. от 3,524 лева на 5,562 лева с Данък добавена стойност. Становището ѝ бе показано през днешния ден от Боряна Джунева, специалист в институцията на омбудсмана в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), по време на публичното разискване на бизнес проекта на локалното ВиК сдружение.

В позицията си проф. Ковачева показва, че тези цени са на прага на обществената търпимост, която за 2021 година е 4,970 лева, а за 2026 година – 5,700 лева

 „ Налага се да напомня, че на 2 август 2021 година, малко откакто ВиК операторът оповести предлагането си за одобряване и одобрение на цени на ВиК услугите за регулаторен интервал 2022 година – 2026 година, жителите на Хасково излязоха на митинг против плануваното доста нарастване на цената на услугата “, сподели госпожа Джунева. Тя акцентира, че съгласно омбудсмана неодобрение на жителите е основателно, тъй като качеството на услугата в региона е доста неприятно, без значение от фрапантното повишение на цената.

По думите й този факт се потвърждава освен от множеството тъжби до институцията на публичния бранител, само че и от данните в Годишния отчет и относителен разбор на положението на ВиК бранша за 2020 година, които КЕВР е приел.

Според Регулатора оценката по 12 индикатора за качество, измежду които и „ качество на питейната вода в дребни зони на водоснабдяване “, „ общи загуби на вода във водоснабдителната система “, „ повреди по водопроводната мрежа “ и други, е „ цялостно несъблюдение “.

„ Освен това, в края на регулаторен интервал 2022-2026 година ВиК операторът не реализира 5 от избраните с Решение № ПК-1/28.05.2021 година на КЕВР планирани съответни цели за индикаторите за качество на ВиК услугите, измежду които и един от индикаторите за успеваемост ПК11г – „ рехабилитация на водопроводната мрежа “, акцентира омбудсманът в мнението си.
Проф. Ковачева добавя, че по данни от последния седмичен бюлетин за мониторинг на води 2022 година, оповестени на електронната страница на Регионална здравна ревизия - гр. Хасково (16-31.08.2022 г.), при лабораторните проучвания на редица от взетите проби вода от разнообразни обитаеми места в област Хасково, са установени несъответствия в качеството на питейната вода по микробиологични и химични индикатори.

„ Видно от Доклада на работната група на Комисия за енергийно и водно контролиране, в осъществяване на член 26, алинея 1, т. 1, б. “б “ от Наредбата за контролиране на качеството на ВиК услугите (НРКВКУ), ВиК Хасково е показал информация по отношение на подхванати действия и съвещания с потребителите. Цитираните данни обаче не потвърждават по никакъв метод да са извършени действителни съвещания с клиентите, както и какви са резултатите от тях. Посочени са единствено бъдещи планове на компанията за възстановяване на обслужването “, показва още омбудсманът в мнението си и добавя, че това е в нарушаване на използваната нормативна уредба.

Според Ковачева този факт е недопустим, изключително с оглед обществено изразеното неодобрение против препоръчаната цена на водата от жителите на Хасково по време на митингите м.г.

Омбудсманът показва още, че работната група е приела, че бизнес проектът на ВиК Хасково е утвърден без несъгласие от Асоциацията по ВиК (АВиК) на обособена територия, защото в избрания 45-дневен период АВиК не е взела решение за координиране, нито за връщането му за доработка с стимулирано мнение и инструкции, според член 198м, алинея 2 от Закона за водите.

Диана Ковачева е безапелационна, че КЕВР още веднъж не е взела под внимание фактът, че на извършеното на 26 септември 2022 година съвещание на АВиК Хасково е взето решение, че бизнес проектът не се приема, защото общините - Хасково, Тополовград, Свиленград, Любимец и Димитровград са дали своят вот „ срещу “.
„ Комисията за следващ път позволява на официално съображение, че бизнес проектът е признат от АВиК, без да се съобрази с съответните претекстове, показани от съответните общини, дали своят вот срещу приемането му “, акцентира омбудсманът и в умозаключение упорства КЕВР да не утвърждава ценовото предложение на ВиК Хасково с претекста, че цената на предоставената услуга не дава отговор на качеството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР