Омбудсманът Диана Ковачева изпрати второ писмо с препоръка до здравния

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати второ писмо с препоръка до здравния
Коментари Харесай

Ловеч иска детски кабинет, омбудсманът отново писа на здравния министър

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати второ писмо с рекомендация до здравния министър Костадин Ангелов, по отношение на тъжба от над 500 жители на Ловеч по отношение на преустановяване на активността на неотложния педиатричен кабинет в града, от началото на тази година, съобщи Българска национална телевизия.

От Регионалната здравна ревизия в Ловеч, които направиха и инспекция по случая, оповестиха че няма законово условие общопрактикуващите лекари да обезпечат дежурен детски кабинет.

Подателите на жалбата обаче упорстват за възобновяване на активността на кабинета, разясни Антония Енчева:

„ Доста оказва помощ на родителите в града. Ако се съгласят Лекарския съюз и педиатрите да съществува като заплатен, да си плащаме за прегледите ".

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Ловеч доктор Велислав Тодоров сподели, че са обезпечили дежурен наложителен кабинет в почивните и празничните дни, само че не и профилиран за деца, макар че подобен е работил 15 години.

„ Става въпрос за ревизиране на деца, които са обезпечени от страната. Как си представяте да се провежда кабинет и да се карат тези деца да заплащат. Против закона не може да се върви ".

В писмото си до здравния министър омбудсмана Диана Ковачева упорства да бъдат разисквани всички благоприятни условия за обновяване на активността на кабинета.

Ковачева счита, че закриването на настояща конструкция, в която досега е оказвана неотложна здравна помощ на деца, поради пандемията от Covid-19 и оповестената в тази връзка изключителна епидемиологична конюнктура, слага децата в риск и нарушава техни права, дъпълни БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР