Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд разпоредба от Закона

...
Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд разпоредба от Закона
Коментари Харесай

Забраната за технически преглед на кола без винетка или тол такса отива в Конституционния съд

Омбудсманът Диана Ковачева нападна пред Конституционния съд наредба от Закона за пътищата, съгласно която, в случай че не си заплатил пътните такси - винетка или тол такса, не можеш да минеш постоянен периодически механически обзор на транспортно средство, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.
Още по темата
Според проф. Ковачева наредбата лимитира съществени права на жителите като свободно напредване в страната и правото за овакантяване на нейните лимити, както и конституционни правила като правилото на правовата страна.

Омбудсманът се аргументира с обстоятелството, че въведената със Закона за пътищата смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства и такси, на база време и на база изминато разстояние, се отнася единствено и само за прекосяване по платената пътна мрежа, т.е. отвън нейния обсег те не се изискват.

Проф. Ковачева акцентира, че според от периода, винетните такси могат да бъдат годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд и имат годност от деня, посочен като начална дата при заплащането им, а в противоречивата наредба не е указано тъкмо коя от тях би трябвало да бъде заплатена.

Омбудсманът показва, че е изцяло допустимо притежател на моторно транспортно средство в никакъв случай да няма нужда от винетка, само че с цел да съблюдава условията на закона за техническия обзор на автомобила си, е заставен да направи разноски за закупуване на винетка, която не му е нужна.

Според нея законовото условие за възнаграждение на пътните такси по никакъв метод не е обвързано с времето за осъществяване на механически обзор и не кореспондира с задачата и изискванията за инспекция на техническата редовност на транспортните средства.

Около 800 млн. лева са предстоящите доходи от пътни такси, които страната ще събере през 2023 година Прогнозите са 550 млн. лева от постъпленията да са от тол такси, които транспортните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Останалата сума - към 250 млн. лева, се чака да се генерира от продажбата на винетки за леки коли, които от 1 януари ще бъдат с 10% по-евтини. Това разгласи преди месец шефът на Националното тол ръководство Георги Темелков, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР