Олимпийският вицешампион отборно от Пекин 2002 Винсънт Чжоу (САЩ) каза,

...
Олимпийският вицешампион отборно от Пекин 2002 Винсънт Чжоу (САЩ) каза,
Коментари Харесай

Олимпийски медалист: Има масово използване на допинг от руските фигуристи

Олимпийският вицешампион отборно от Пекин 2002 Винсънт Чжоу (САЩ) сподели, че той и съотборниците му са наясно за необятното потребление на допинг измежду съветските фигуристи, оповестява " Global Athlete ".

Американецът, който е повторен бронзов медалист от шампионати на планетата, даде изявление за уеб страницата преди в Лозана Спортист трибунал (КАС) да стартира чуването по делото против рускинята Камила Валиева.

В изказването си Чжоу сподели, че 595 дни след края на отборния шампионат по фигурно пързаляне на Игрите в Китай, спортистите към момента не са получили извоюваните оценки. Руският тим тогава зае първо място, Съединени американски щати се подреди втори, пред Япония и Канада.

" През 19-е месеца, откогато излязохме на леда в Пекин, моите съотборници и аз не чухме съвсем нищо от формалните лица, забъркани в този въпрос, и нямаме причина да имаме вяра, че нашите ползи са съответно предпазени ", сподели 22-годишният Чжоу.

" Тази седмица е планувано чуване в КАС, където Международният олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова организация (УАДА) и Руската антидопингова организация (РУСАДА) ще оспорват решението на Антидопинговия дисциплинарен комитет на РУСАДА против Камила Валиева. Идеята, че сходно чуване ще обслужва ползите на чистите спортисти, е неуместна, защото РУСАДА предизвиква съветския допинг повече от 10 години. МОК неведнъж отхвърли да потърси отговорност от Русия за нейната държавно спонсорирана допинг стратегия, включваща повече от 1000 спортисти. УАДА, която се управлява от МОК посредством съглашение с държавните органи, възвърне Руската антидопингова организация през 2018-а, макар че организацията не даде данни, описващи степента на допинг в Русия ", разяснява още американецът.

Чжоу смята, че обстановката с позитивната проба на Валиева и последвалия развой са директно разследване от дейностите на спортните управляващи, които не са отстранили съветските спортисти от последните четири олимпийски игри.

" Положителната допинг проба на Валиева не е единственият случай. Съотборниците ми и аз сме наясно с необятно публикувания допинг на други съветски фигуристи и това, за жалост, не би трябвало да учудва никого, като се има поради, че несъответстваща антидопингова организация остава натоварена със задачата да подсигурява честността на спорта в Русия. Валиева и нейните съотборници в никакъв случай не биха се озовали в тази позиция, в случай че МОК, УАДА и КАС бяха свършили работата си и бяха отстранили Русия от международния спорт. Но заради бездействието на спортните администрации в Русия в никакъв случай не е имало тласък за промени ", съобщи Чжоу.

17-годишната Валиева е обвинена в приложимост на неразрешеното вещество " триметазидин ". Той беше открит в нейна проба от 25 декември 2021 година, а резултатът беше оповестен едвам през февруари 2022-а по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време тя към този момент беше спечелила олимпийско злато в отборния шампионат.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР