OLED екранът, резистори и кондензатори се извличат лесно с потапяне

...
OLED екранът, резистори и кондензатори се извличат лесно с потапяне
Коментари Харесай

Смартчасовник се разгражда във вода за лесно рециклиране


OLED дисплеят, резистори и кондензатори се извличат елементарно с потапяне във водата
(снимка: ACS Applied Materials & Interfaces 2021)

Да разглобим множеството деликатни частици, които съставляват актуалните електронни устройства, не е елементарна работа – само че това е належащо, в случай че би трябвало да ги рециклираме. Типичните за този развой компликации са причина за натрупването на доста милиони тонове електронни боклуци всяка година. Но новите проучвания демонстрират, че можем да премахнем този проблем, като… разтваряме основните съставни елементи във вода!

Учени от китайския университет Тиендзин са създали нов вид нанокомпозитен материал въз основата на цинк, който може да се разтваря във вода, излиза наяве от обява на. Идеята е материалът да се употребява за краткотрайни електронни схеми. Но екипът е открил, че не е задоволително проводим за потребителски устройства.

Търсейки метод да в профил този минус, екипът модифицирал нанокомпозита въз основата на цинк, като добавил сребърни нанопроводници. Така материалът станал мощно проводим. След това сместа била отпечатана върху разградим полимер, наименуван поливинилов алкохол. Веригите са втвърдени посредством химични реакции, провокирани от капчиците вода.

Резултатът е нанокомпозитни платки, които били опаковани в обвивки, направени от още поливинилов алкохол. Учените опитали, като добавили датчици за премерване на сърдечната периодичност, равнищата на О2 в кръвта и броя на стъпките. Така се получил пълнофункционален смартчасовник.

Експериментът на китайските учени с първообраз на разтворим смартчасовник
(снимка: ACS Applied Materials & Interfaces 2021)

При тестването носимият първообраз посочил, че устоя на овлажняване от пот, само че съвършено се разтваря във вода. Когато цялото устройство бъде потопено, полимерният корпус и веригите се разтварят изцяло в границите на 40 часа. Това, което остава за елементарно добиване, са OLED дисплеят и неговият микроконтролер, дружно с резистори и кондензатори, включени в схемите.

Прототипът е надалеч от типа на интелигентните часовници, които през днешния ден носят всякакви хора на китката си. Но учените имат вяра, че са положили основите на „ преходно устройство със сравними характеристики”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР