Октомври е. С красотата на природата, чиято палитра прелива от

...
Октомври е. С красотата на природата, чиято палитра прелива от
Коментари Харесай

Как да подкрепим имунната система с етерични масла

Октомври е. С хубостта на природата, чиято палитра прелива от безкрайни тонове и нюанси. Но също и с първите вестоносци на сезона, в който се изисква нараснало внимание към здравето. Време е да влезем в режим „ пресечи неканените посетители, преди да са се почувствали вкъщи си! “.
Общо казано, има два типа метод към сезонните болести. От една страна е елиминирането на нежеланите вируси и бактерии, откакто се опитат да завладяват домакина си (т.е. нашето тяло), а от друга – предварителната защита и усилването на имунитета. Именно предварителната грижа и поддръжка усилва потенциала на тялото да се оправя по-бързо и дейно с нежеланите „ посетители “.
Нека проследим по какъв начин етеричните масла и ароматерапевтичното им приложение могат да оказват помощ в предварителната защита и битката с вируси и бактерии в предверието на есенно-зимния сезон.
Чудото на ароматерапията е, че всяко етерично масло, със своето огромно многообразие от биохимични съединения, има повече от едно деяние. Това значи по едно и също време излекуване на разнообразни съставни елементи на нашето тяло, разум и страсти. Нещо повече, етеричните масла могат да оказват помощ за детоксикация на тялото и усилване на съпротивителните му сили.
Многобройни учени и лекари съпоставят в своите изявления преимуществата на това, което назовават " еу-биотичен " метод на клиничната ароматерапия пред алопатичния или антибиотичния метод на западната медицина. Автори като Прайс и Прайс разказват молекулите на етеричните масла като про- и еу-биотични, а не антибиотични, с други думи, нападателни към микробите, само че безвредни за хората. Те акцентират комплексното влияние на ароматните молекули върху микроба, средата и имунната система като цяло спрямо извънредно лимитираните и тясно профилирани антимикробни свойства на синтетичните препарати с техните многочислени нежелани странични резултати.
Знаем, че имунната система е един в действителност комплициран механизъм, който има удивителната мощ непрестанно да се оправя с всевъзможни неподходящи фактори и болестотворни микроорганизми. Бори се освен с бактериите и вирусите, само че и с промените на клетъчно равнище, надлежно с преждевременното остаряване и раковите болести. Тя се състои от разнообразни органи, кафези и тъкани. Към вродената ни имунна система, която работи бързо и ефикасно, само че не характерно, спадат разнообразни външни и вътрешни бариери като кожата, лигавиците, храносмилателните ензими, както и кръвта, лимфата и антителата, образуващи се в костния мозък и стволовите кафези. Към нея спадат и клетките от групата на левкоцитите, чиито нараснали стойности дават сигнал за инфектиране или зараза. Придобитата имунна система пък, т.е. идващото равнище на протекция, е по-тясно профилирана, само че и по-бавна – нуждае се от четири до седем дни за реакция. При нея приказваме за „ имунологична памет “, тя разпознава патогените, с които към този момент се е срещала, и задейства имунна реакция.
Именно есента и пролетта са основни и сериозни моменти за нашата защитна система. Освен положителния сън, физическата интензивност, разнообразната и качествена храна, позитивните мисли и страсти също въздействат благотворно на този механизъм, който никога не трябва да се подценява, тъй като работи за нас без спиране.
Изкуствените артикули, антибиотиците, химикалите и нискокачествената храна не бяха толкоз необятно налични преди няколко десетилетия. Към дефицита на питателните субстанции се прибавя и нечистият въздух и околна среда, които в допълнение ни вредят. Освен това, в сложността на актуалния живот с неговите многочислени тласъци, стресът е все по-често предизвикателство за нервната ни система. Именно стресът усилва производството на хормона кортизол, който пък води до намаляване на имунната ни система.
От всичко, разказано дотук, проличава, че има голям брой пластове от нашия организъм, на които можем да повлияем благотворно благодарение на естествената мощ на етеричните масла. Нека забележим и съответни образци и обърнем внимание единствено на няколко етерични масла от богатата палитра, които можем да употребяваме, с цел да подсилим имунната си система.
Започваме покрай " у дома ", с обичаната и добре позната на всички мащерка.
Етерично масло от Мащерка (Thymus zygis)
Едно от най-универсалните масла в ароматерапията, мащерката способства за поддръжка и укрепване на имунната система, а в дълготраен проект за цялостна поддръжка на здравето. Етеричното масло от мащерка има потвърдени мощни антисептични, антивирусни и противовъзпалителни свойства, дължащи се на наличието на тимол и карвакрол. Спомага за по-добро и надълбоко дишане, основава възприятие за независимост и нови благоприятни условия. Маслото има мощно пречистващи и дезинфектиращи свойства, работи отхрачващо и карминативно, обезболяващо, противовъзпалително и спомага за разпределяне на мускулни конвулсии. Това е доста потентно масло, с лечебни и подхранващи свойства.
Повече за етеричното масло от Мащерка 
Етеричните масла от   Иглолистните: безгранична сила
Удивителният молекулярен градеж на етеричните масла от иглолистни типове, състоящ се най-вече от монотерпенови съединения ни дава цялата устойчивост и храброст, нужни за реализирането и завършването на най-мащабните планове. " Горското къпане ", както японците назовават лечебната техника на разходка из гората измежду иглолистните дървета, ревитализира имунната система, защото човек вдишва надълбоко техните лечебни сили.
Всички тези невероятни „ зимни съдружници “ от семейство Иглолистни (Conifer) са чудеса, които ни защищават от всевъзможни сезонни болести като простуда, грип и други Всъщност, всички те имат мощни антибактериални, антивирусни (а също и антисептични) свойства, които обезпечават нужния приток на сила за подсилване на имунната ни система.
Тук ви представяме нашите два обичани представителя, само че изборът на етерични масла измежду иглолистните е задоволително богат и значително е въпрос на персонални желания за аромата на всяко едно масло.
Етерично масло от Черен смърч (Picea mariana)
Балансира и заземява, възвръща. Безценна поддръжка за естествената функционалност на белите дробове, усъвършенства дълбочината на дишане. Перфектно масло за всекидневно освобождение от стрес. Често се употребява, когато се цели понижаване на микробна интензивност. Черният смърч е наложителен в комбинации за студеното време, защото спомага да се поддържа равнището на сила, дава поддръжка за здравето и потиска микробната интензивност. Антисептичните и антибактериалните му свойства оказват помощ да се отбрани тялото от нездравословни микроби и да се поддържа здрава имунната система.
Повече за етеричното масло от Черен смърч 
Етерично масло от Лиственицата (Larix decidua)
Съживява, енергизира и укрепва. Осигурява поддръжка за здравословно, чисто дишане, предизвиква интензивността на белите дробове. Особено уместно като предварителна защита в студените месеци, както и в сезона на полените. Помага за понижаване на съществуването на нежелана бактериална интензивност и дава подобаваща продкрепа за усилване на имунната система. Често спомага за възкръсване на посърнал дух и от там за обновяване.
Повече за етеричното масло от Лиственица 
Етеричните масла от няколко растителни типа изискващи целогодишната жега по далечни географски ширини на юг от Европа, са добре известни с лечебните си свойства.
Етерично масло от Смирна (Commiphora myrrha m.)
Маслото от смирна е чудесно средство за стимулиране на кръвообращението и за обезпечаване на вярното доставяне на тъканите с О2, като по този метод контролира метаболитните процеси и укрепва имунната система.
Повече за етеричното масло от Смирна 
Етерично масло от Карамфил (Eugenia caryophyllata)
Маслото от карамфил има дългогодишни приложения в стоматологията и медицината. Добър избор, когато се цели предварителна защита против настинки или грип и когато се цели свеждане до най-малко на нежелана бактериална, вирусна или гъбична интензивност. Прекрасен тоник за справяне с ежедневния стрес и отмалялост, чудесно масло за инхалация, подкрепя дишането. Приложено в дифузера, маслото от карамфил дейно пречиства въздуха и по този начин способства за по-добро здраве. Евгенолът, главен съставен елемент на етеричното масло от карамфил, се смята за един от най-ефективните антиоксиданти в природата.
Повече за етеричното масло от Карамфил 
Бъдете здрави и спокойни и се наслаждавайте на хубостта на есента, употребявайки безкрайната мощ на природата и даровете, които ни дава!
* В текста са употребявани препратки от  Прайс и Прайс (PricePrice, 1999:64-65)  и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, създател на.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР